Det finns en uppfattning om att det har getts ut en hel del böcker av åländska författare de senaste åren. Ulrika Nettelblad, ordförande på Ålands litteraturförening, har inga jämförelsesiffror från tidigare år, men även hon har märkt av att det kommit ut flera åländska böcker under de senaste åren.
– Jag är själv inflyttad hit från Sverige och har haft en känsla av att det görs mycket eget här på Åland jämfört med exempelvis Sverige och Finland. Det kan dock också handla om att man har möjlighet att synas och visa upp sina verk på olika plattformar mer än vad man hade förut, säger hon.
Om man ser till åländska författare som hittills tackat ja till att delta på bokmässan är det tretton stycken som givit ut en bok det senaste året. Sedan november förra året har ett tjugotal författare från Åland gett ut åtminstone en bok var.
Stort intresse för lokal kultur
Ulrika Nettelblad tror att det stora författarantalet till stor del beror på Ålands småskalighet och att man kan nå ut till den åländska publiken på ett lättare sätt än på andra större platser.
– Här på Åland är man väldigt duktiga på att intressera sig för lokala förmågor och kultur, och man är intresserad av att delta i olika kulturevenemang där åländska författare får synas. Till exempel så hade vi över 400 besökare på den åländska bokmässan och över 30 utställare i november förra året, säger hon.
Ger åländska författare oftare ut på eget förlag eller på mer väletablerade förlag?
– Jag skulle säga att majoriteten är egenutgivare, men några stycken ger också ut sina böcker på större och väletablerade förlag. Det är ju mycket lättare att göra det på egen hand än att behöva gå igenom en process med ett annat förlag, så det är därför som många väljer att göra så, säger hon.
Åländska berättelser
Ulrika Nettelblad uppmärksammar också de forum som finns för skribenter för Åland att visa upp sig och sina verk.
– Vi har haft öppen scen i litteraturföreningens regi vid flera tillfällen med drygt tio uppträdanden där deltagarna kunnat dela sina litterära verk med en publik. Vi hade också evenemanget Bakfickan som är en kväll som fokuserar på den åländska litteraturen, och Poetry slam. Det hjälper författare att synas och kanske är det därför som fler och fler vill ge ut böcker, säger hon.
En genre som sticker ut på Åland enligt henne är non-fiction-böcker med fokus på något som har med Åland att göra.
– Det kan vara att man plockar upp åländska berättelser eller någon särskild händelse, släkthistoria eller geografisk plats och skriver om. Det är en ganska speciell grej bland just åländska författare, att man är så pass knuten till Åland i sitt skrivande. Men det verkar ju också gå hem hos den åländska publiken, säger hon.
Åländska böcker som givits ut år 2024
• Marconirummet av Carina Karlsson (lyrik/essä). Schildts & Söderströms.
• Juno tänder månen av Karin Erlandsson (barn och ungdom). Schildts & Söderströms.
• Sol över mörka gärden av Zandra Lundberg (roman). Schildts & Söderströms.
• En by i förändring av Erland Eklund (historia/arkeologi, memoarer/biografi). Egen utgivning.
• Vi rymmer till draken av Amanda Chanfreau och Susanna Martelin (barn och ungdom). Bonnier Carlsen.
• Där mirakel sker av Pernilla Lindroos (roman). Lava Förlag.
• Neptunihusets hemlighet av Liv Wentzel (barn och ungdom). Oy Litorale Ab.
• W. J. Dahlman Ab – Hundra år av industrihistoria på Åland av Helena Forsgård (memoarer/biografier, samhälle). Egen utgivning.
• Ortnamnen i Sottunga by av Björn Rönnlöf (samhälle, språk och geografi). Egen utgivning.
• Posten måste fram – Postrodden över Ålands hav (historia/arkeologi, sjöfart) av Lars Nylén och Håkan Lundén (redaktörer). Egen utgivning.
• Under över allt av Sara Tobiasson (barn och ungdom, djur och natur). Egen utgivning.