Finansministeriet i Finland publicerade ett budgetförslag den 9 augusti, som föreslår att finansieringen för landets teatrar ska minska med 13 procent.
Intressebevaknings- och arbetsgivarorganisation Finlands Teatrar (STEFI) har reagerat starkt på förslaget. De menar att nedskärningarna i värsta fall kommer leda till nedläggning och konkurs för flera professionella teatrar.
”Allmänheten och beslutsfattarna kanske inte förstår omfattningen av nedskärningarna, men teaterverksamheten i Finland i sin nuvarande form är i fara att försvinna om de planerade nedskärningarna genomförs” säger Ritva Viljanen, styrelseordförande för Finlands Teatrar i ett pressmeddelande.
Mindre mångfald i branschen
Förslaget väcker även kritik hos Åbo Svenska Teater (ÅST). Om förslaget går igenom kan nedskärningarna för deras del innebära 188 000 euro mindre i stöd år 2025.
– Då blir vi mera beroende av biljettintäkterna, men att höja biljettpriserna är inte en självklarhet för oss och strider mot våra värderingar. Redan nu är det svårt att påstå att teatern är tillgänglig för alla, och en höjning av biljettpriserna skulle innebära att allt färre har råd att gå på teater, säger Kira-Emmi Pohtokari som är teaterchef på ÅST.
Att det kommer bli nedskärningar för teaterfältet är ett faktum, säger Kira-Emmi Pohtokari. Nu väntar man bara på svar på hur stora nedskärningarna blir.
– Vi vet att det kommer bli nedskärningar, som för oss kan innebära färre och/eller till sin omfattning mindre produktioner. Det är ett allvarligt problem som inte bara påverkar ÅST utan hela teaterutbudet i Finland, säger hon och fortsätter:
– Vi vet inte i vilken omfattning än, men 13 procent är skräckscenariot.
Färre föreställningar på Åland
Åbo Svenska Teater fungerar som en regionteater, som bedriver turnéverksamhet på bland annat Åland. Nedskärningarna kommer inte bara innebära att färre föreställningar sätts upp i Åbo, utan även i de gästande regionerna.
– Det är jättetråkigt. Turnéverksamheten är otroligt viktig för oss som svensktalande teater, säger Kira-Emmi Pohtokari.
Åländska skådespelares möjligheter att vara med i uppsättningar i Finland hotas också av nedskärningarna.
– Arbetsmöjligheterna är det som ryker först. Teatrarna kommer kunna anställa färre frilansare vilket ytterligare försämrar mångfalden, avslutar Kira-Emmi Pohtokari.
Åländska produktioner
Hur förslaget påverkar möjligheten för åländska föreställningar att sättas upp på teatrarna i Finland är svårt att säga, menar Alandicas ordförande Jonas Love Danielsson.
– Det är svårt att svara på rak arm hur förslaget påverkar våra produktioner, men det är klart att ekonomiskt stöd alltid är välkommet, säger han.
Hur stora nedskärningarna blir väntas meddelas i september.