För snart 20 år sedan inledde SFV sin utgivning av illustrerade biografier över bemärkta finlandssvenska personer som orättvist fallit i glömska. Hittills har det kommit ut 24 böcker.
Initiativet togs 2008 av redaktören och författaren Gustaf Widén som länge satt i SFV:s styrelse.
- Jämfört med resten av Finland och Sverige råder det brist på biografier inom den finlandssvenska litteraturen. Vår målsättning var att ge ut folkliga och lättillgängliga biografier, som samtidigt höll hög akademisk kvalitet, säger Gustaf Widén.
Man beslutade också att personens livsgärning skulle vara avslutad.
- Jag har svårt för biografier över ännu levande människor. Det blir så lätt förljuget.
Porträtterade ålänningar
Den första levnadsteckningen handlade om konstnären och Önningebykolonisten Victor Westerholm. Författare var Kjell Ekström.
Sedan dess har fler ålänningar och Ålandskopplade personer porträtterats, som smugglarkungen Algoth Niska, kyrkoherden och författaren Valdemar Nyman, revolutionären Allan Wallenius och nu senast politikern med mera Fanny Sundström.
- Just nu har vi ett tiotal under produktion. Jag kan avslöja att en av dem handlar om Joel Pettersson, säger Gustaf Widén som sedan starten varit ordförande i redaktionskommittén. Till sin hjälp har han en grupp professorer och andra sakkunniga. Kommittén möts i Helsingfors ett par gånger om året för att diskutera texter, lämpliga namn och skribenter.
Lång lista på namn
- Det råder ingen brist på intressanta personer att skildra. Vi har en lång lista, och nya namn tillkommer hela tiden. Det är svårare att hitta lämpliga och kunniga skribenter. Vi använder ofta pensionerade akademiker och journalister. Det finns ett gäng duktiga historiker i Åbo bland annat. Men det vore roligt att engagera fler yngre skribenter.
Själv har han inte skrivit någon av biografierna, ännu ...
- Jag har haft så mycket annat, men om jag skulle skriva en så skulle jag börja med Håkan Mörne.
Håkan Mörne var journalist och författare, och son till poeten Arvid Mörne.
En annan ålänning han gärna skulle se porträtterad är författaren Signelia Häggblom.
- Hon gjorde succé på 1940-talet och betydde mycket för Anni Blomqvist, till exempel.
Eller varför inte en ny biografi om Julius Sundblom. Johannes Salminens bok börjar få ett par år på nacken, konstaterar han.
Ge aha-upplevelser
En bra biografi ska inte bara beskriva den avporträtterades liv kronologiskt från vaggan till graven.
- Jag tycker om texter som är tematiskt uppbyggda och som tar in omgivningen. Hur såg det samhälle ut som formade människan? Texten ska ge aha-upplevelser. Som läsare ska man känna att det här visste jag inte att jag ville veta. Ett bra exempel på det tycker jag är den nya boken om Fanny Sundström: ”Ålandsdrottningen”.