VINTERKRIGET vecka 1
Torsdag 30 november - söndag 3 december
Vid frontenSovjetunionen meddelade på onsdagskvällen att man bryter de diplomatiska kontakterna med Finland. Följande morgon inledde Röda armén kraftig artilleribeskjutning över gränsen på Karelska näset, och kl. 07:00 anföll marktrupper på ett flertal platser. På detta avsnitt har angriparen satt in 7. Armén omfattande 120.000 man, 1.400 pansarfordon samt 900 artilleripjäser. Försvaret är underlägset och utgörs just nu av 21.500 man täcktrupper med endast ett hundratal kanoner, och har tvingats att dra sig tillbaka. Kl. 07:30 inleddes motsvarande anfall längs hela gränsen upp till Petsamo med insats av ytterligare tre ryska arméer. Under torsdagen flygbombades minst 16 orter i landet, bland dem Helsingfors där 55 civila dödades och ett stort antal skadades. Ett tiotal plan försökte även anfalla pansarskeppen vid Högsåra, väster om Hangö, men drevs bort av fartygens luftvärn. Under fredagen meddelade Moskvaradion att man i Terijoki bildat Finlands folkregering, med emigrantkommunisten Otto Wille Kusinen som stats- och utrikesminister. Den nya skuggregeringen erkändes omedelbart av Sovjetunionen, medan omvärlden tagit avstånd. På lördagen undertecknade folkregeringen en vänskaps- och biståndspakt med Moskva, där man utlovade ömsesidig militär hjälp i kampen mot den lagliga regeringen i Helsingfors.
På ÅlandI och med krigsutbrottet beslöts att genast besätta det oförsvarade Åland, i enlighet med tidigare planer. Under fredagen inlastades därför en förstärkt cykelbataljon i Åbo (PPP 8), liksom kustartilleri i Åbo/Pargas (ALo), totalt sex transportavdelningar på lika många fartyg. Flertalet anlände lördag förmiddag och landsatte trupper och materiel i Mariehamn, Långnäs och Färjsundet. Samtidigt avgick pråmar med kanoner och materiel för planerade kustbatterier på Kökar, Herrön och Hammarudda. Den sammanlagda styrkan är tillsvidare bara runt 1.500 man, men fler torde anlända under de närmaste dagarna. Från Mariehamn rapporteras särskilt att trupperna mottagits med blommor och att i kyrkan hållits tacksägelsegudstjänst. Redan i torsdags gavs order om att sätta det förberedda luftbevakningsnätet i funktion, och resa de planerade bevakningstornen. I fredags var systemet (IPAK 18) i behjälpligt i skick, där de enskilda stationerna meddelar antingen Luftcentralen i Ingby eller Kretscentralen på Sottunga. Manskapet i tornen utgörs till stor del av frivilliga som under hösten getts en kort utbildning, medan frivilliga kvinnor ur befolkningsskyddet står för mathållningen.
Till havsUnder fredagen lade minfartyget Louhi ut minspärrar i infartslederna till Utö och Kökar (50 resp. 49 minor). På grund av dålig sikt ankrade man på kvällen vid Kökar.Under lördagen anlände större delen Kustflottan till Åland, och baseras i fortsättningen på Föglö fjärden: pansarskeppen Ilmarinen och Väinämöinen med 5 VMV-båtar som säkring, vidare kanonbåtarna Hämeenmaa och Uusimaa, ubåtarna Vetehinen och Iku-Tursu samt olika minsvepare och underhållsfartyg.Till havs har ryska ubåtar redan kvällen före krigsutbrottet intagit sina stridspositioner i närheten av Åland: SC-317 utanför Utöleden och L-1 utanför Nyhamnsleden. Under fredagen gick L-1 in mot kusten och lade i u-läge 20 minor i två linjer tvärs över farleden ca 1 km söder om Lilla Båtskär.
I luftenTillsamman med de övriga styrkorna anlände i lördags även en spaningsenhet om sex sjöflygplan (LLv Helenius): tre Ripon, två Junkers samt Ålandsflygs Waco. Planen baseras i Färjsundet, tillsammans med en underhållspluton (Khj 33). Under inflygningen via Föglö fjärden besköts Riponplanen av Hämeenmaa, dock utan skador. Den fientliga flygverksamheten har däremot varit liten. Fredag förmiddag observerades dock två sjöspaningsplan av typ MBR-2 som vid tiotiden som passerade över Lågskär norrut, men svängde söder om Hammarudda. Besöket föranledde ett första skarpt luftalarm i Mariehamn med ”Hesa Fredrik” på stadshusets tak.
Kenneth Gustavsson
Ålandstidningen