Bomarsund har ju varit storslaget förr, då betalat ur den ryska statskassan. Nu får vi vara storslagna på egen hand.
SLUTRAPPORTEN OM besökscentret i Bomarsund, som blev klar sista oktober, besvarar en del av frågorna som ställts på ledarplats här tidigare. Arkitekterna har också presenterat sina visioner för hur besökscentret ut och i kommentarerna till artikeln om huset utformning har läsarkommentarerna på vår hemsida duggat tätt. Just nu är de uppe i 36 och det höjs röster både för och emot byggnaden.
Att veta exakt hur många personer som debatterar i detta forum kan man inte säga. Anonymiteten gör ju att samma person kan skriva under olika signaturer. Men, klart är att planerna väcker många frågor.
I SLUTRAPPORTEN står det också klart att det är Museibyråns anställda som ska bygga utställningen i besökscentret och att bemanningen är en verksamhetsledare på heltid året runt plus extrapersonal.
Tidigare kulturministern har hävdat att det inte är tänkt så. Prislappen för utställningen sätts till 600.000 euro och den summan ingår inte i de 2,8 miljoner som bygget av 880 kvadratmeter hus kostar.
Drifts- och personalkostnaderna kalkyleras till 210.000 euro per år, men summan kan variera beroende på ambitionsnivån för verksamhet. Intäkterna från entréavgift och försäljning beräknas ligga mellan 40.000 och 50.000 euro. I bästa fall ska landskapet "bara" lägga till 160.000 euro per år för driften.
Det betyder att om andra sevärdheter i landskapet ska upprätthållas så får man lov att plussa på museibyråns budget i stället för att minska den. Om lagtinget och landskapsregeringen är villiga att göra så är en fråga som bör få sitt svar innan någon sätter spaden i jorden i Bomarsund. Annars kan vi rent av få se besökscentret nedbränt för att man inte har råd att upprätthålla driften av det...
ATT PROJEKTET har kommit till i brådskande ordning står klart. Kommittén började utreda utvecklingen av Bomarsundsområdet i oktober 2005, och nu, två år senare, finns byggplanerna färdiga! Så fort har aldrig landskapsbeslut om bygge förverkligats tidigare.
Ta en titt på frågor som kk-husets byggande, sjöfartsmuseets utbyggnad, planerna på att bygga ut självstyrelsegården, Kastelholms kungsgårds användning etc - ingenstans har farten varit sådan. Kanske det är för att Bomarsundskommittén letts av landskapets kulturminister som frågan fått högsta prioritet.
I lagtingsdebatten förra fredagen ifrågasattes bygget av oppositionen som ställde frågan varför man frångår principbeslutet att sjöfartsmuseet börjar byggas så snart kk-huset är klart . På den frågan kom inget svar.
Viktigt är det att påpeka att finansieringen och driften av centret av byggnaden är lokal. Det som EU bidragit med är en delfinansiering av det som kallas "byråprojekt Bomarsund" som är länkat till museibyrån och som handlat om utredandet av projektet.
AV SLUTRAPORTEN framgår också att besökscentret bara är början på satsningar i Bomarsund. Man räknar med att bygga utsiktsplattform på Djävulsberget, göra notviks- och Brändklintstornen mer tillgängliga. Det betyder att vägar, trappor och parkeringsplatser ska anläggas.
Om byggnader från den ryska tiden som redan finns här, telegrafen och lotsstugan, finns bara en luftig skrivning om att "gestaltningen av områdena kring byggnaderna är viktig". Vad nu det betyder.
I slutrapporten att utställningen i Bomarsund sägs att den ska vara "en storslagen och spännande inramning" till historien.
Det finns väldigt mycket av storslagenhet över planerna. Frågan är om det finns en beställning på denna storslagenhet bland dem som ska betala för dem.
Bomarsund har ju varit storslaget förr, då betalat ur den ryska statskassan. Nu får vi vara storslagna på egen hand.
Ålandstidningen