Landskapsregeringens (LR) handlingprogram inleds med starka skrivningar om självstyrelsen. Man ska bland annat använda ”Ålands regering” i stället för ”landskapsregeringen” i så stor utsträckning som möjligt, heter det. Ambitionen är självklart viktig, inte minst eftersom det är nu totalrevisionen av självstyrelselagen ska genomföras.
Däremot saknas en tydlig riktning på nästan alla andra områden. Kommunreformen ska som utlovat vara frivillig, men också genomföras med samma tidtabell som tidigare har aviserats. Hållbarhet är ett genomgående tema i programmet, men hur den ska säkras finns det inga tydliga förslag på.
Något LR vill ha mycket av är utredningar och dialog. Hela 22 punkter finns som ska utredas.
Självklart är det i grunden en bra sak att göra utredningar så att beslut sedan kan baseras på fakta, men många av utredningarna man utlovar handlar inte om just det. Påfallande ofta står det ingenting om vad utredningens resultat ska användas till, eller vilken typ av utredning det är. Man har inte heller specificerat i vilket syfte utredningen görs – endast att den ska göras.
Ett exempel är en cykelväg till Järsö som ska utredas, men om det är kostnader, miljöeffekter eller något helt annat man avser utreda står det ingenting om.
När sådan här nyckelinformation saknas i skrivningarna går det knappast att anta annat än att det handlar om att man inom LR ska utreda vad man faktiskt vill göra.
Det råder inte heller någon brist på antalet önskade dialoger. Fiskodlingsnäringen, jaktvårdsföreningarna, tredje sektorn, näringslivet och kommunerna är alla parter som LR avser ha en dialog med.
Dialog är i sig inte heller något negativt. Tvärt om är synpunkter från dem besluten berör direkt viktiga att ta i beaktande. Men även här saknas formuleringar som tyder på någon som helst politisk vilja. Målet kanske helt enkelt är att samla in önskelistor från alla samtalsparter, men att åtminstone ha en idé om ungefär vartåt man vill styra borde vara självklart.
Att vilja underlätta för de åländska företagen att expandera är givet en borgerlig regering, det ska man göra. Men det är inte tillräckligt, utan snarare det minsta man kan förvänta sig.
Konkreta förslag på näringspolitiska åtgärder är inte mer än ett rimligt krav att ställa. Utan dem sänder LR i stället signalen att man dels inte har några egna idéer, dels saknar politisk konsensus bland regeringspartierna.
LR närmar sig sina hundra första dagar vid makten. Man borde vid det här laget ha nått så pass långt i arbetet att man ska kunna lägga fram politiska åtgärder i någon form.
Hittills har man sagt upp avtalet om elhybridfärjan och utlovat en tunnelutredning. På det sättet har en av de största valfrågorna effektivt kunnat tystas ned. I denna relativa arbetsro borde man ha hunnit längre i formandet av sin egen linje. Att stoppa ett beslut fattat av sina företrädare duger inte nästan tre månader in i regeringsarbetet.
Vill man upprätthålla, eller bygga upp, sin trovärdighet måste snart den egna, nya politiken börja ge sig till känna.
Regeringsprgrammet saknar inte ambition, däremot konkreta förslag och – vad det verkar – politisk samsyn.
Om LR faktiskt inte har en starkare vilja än vad som framgår i regeringsprogrammet är det en sak, men vill man ge intryck av att vara överens om någonting över huvud taget måste man börja lägga fram konkreta förslag nu.
Fredrika Fellman
Fredrika Fellman