1.568 åländska kvinnor skrev under uppropet #ålandockså. I en Facebookgrupp med över 4.000 medlemmar vittnade många av dem om hur de utsatts för övergrepp. Ett antal av berättelserna har också getts offentlighet. Efter det har 26 lagtingsledamöter i en insändare skrivit under på att de som lagstiftare har ett särskilt ansvar för medborgarnas trygghet och säkerhet.
Harry Jansson, ledare för Centerns lagtingsgrupp, och Jörgen Pettersson, vice ledare för densamma, har i talmanskonferensen begärt en särskild debatt med anledning av #metoo och #ålandockså.
I ärlighetens namn har det ju funnits ett annat tillfälle då lagtingsledamöterna kunde ha tagit tydlig ställning i en fråga som rör mäns våld mot kvinnor. Men den gången sopades frågan snarare under mattan med hänvisning till lagtingsordningen och konstateranden som att den som inte är dömd är oskyldig tills motsatsen bevisats.
Låt oss lyfta elefanten i rummet.
Tidigare i år väckte landskapsåklagare Peter Rikberg åtal mot lagtingsledamoten Fredrik Fredlund (Ob) för tre fall av misshandel. Samtliga fall som Fredrik Fredlund misstänks för är riktade mot samma person, hans tidigare sambo. De två har sedan polisanmälan gjordes förlikats, men då våld i nära relationer faller under allmänt åtal är det upp till åklagaren att besluta om åtal ska väckas.
Ett åtal för misshandel räcker alltså inte för att friställa en person från lagtingsuppdraget. För det krävs ett utdömt fängelsestraff. Sådana är reglerna och då är det med andra ord upp till den enskilde lagtingsledamoten och dennes grupp att ta ställning i frågan. Och uppenbarligen tycker inte Obunden samling att det här är ett problem i förhållande till väljarna.
Fredrik Fredlund har inte med ett ord kommenterat saken offentligt och han har inte heller skrivit under ovannämnda insändare. Han är däremot fortfarande med och stiftar våra lagar. Bert Häggblom, Obunden samlings partiledare, skrev visserligen under insändaren men när det gällde partikamraten Fredlund sade han, i en kommentar till Ålands radio, att denne behåller sin plats och att inga åtgärder vidtas innan en dom avkunnats.
Juristen Bert Häggblom säger även i radiointervjun:
”Det var väntat att det skulle bli åtal. Det är unga åklagare här som inte vågar avskriva detta fall”.
I lagtinget finns med säkerhet folkvalda som känner starkt för de här frågorna och som kan se att makthavarna har ett särskilt ansvar för att få till förändringar. Några av dem har redan före #metoo lyft frågorna både i sociala medier, från talarstolen och på insändarsidorna.
Den kommande debatten innebär dels en möjlighet för dem men dels också för grupper som Obunden samling att, för att citera Harry Jansson, ”göra hela Åland medvetna om var de åländska politikerna står i denna för oss alla så viktiga framtidsfråga”. Lever man som man lär?
Och låt det inte heller bara stanna vid ett nyvaket konstaterande om hur förfärlig situationen är. Det vet redan åtminstone den ena halvan av befolkningen. Kom istället gärna med konstruktiva förslag om vad som politiskt kan göras mot övergreppen. Det här är inte bara en viktig framtidsfråga, det är en verklighet som många kvinnor lever i just nu, varje dag.
Annika Kullman