En våg av framtidstro sveper över turist-Åland. Hotellplanerna i Eckerö är det senaste exemplet.
ETT SEXVÅNINGSHOTELL vid Käringsundsbyn. Det kan bli verklighet om Eckeröborna inte har något emot den nya byggnadsplanen. Tidtabell för byggstart finns ännu inte men klart är att den nya ägaren Åland turisminvest öppnar för en rejäl utökning av Ålands kanske mest kända semesterby. Redan till nästa sommar ska stugorna piffas upp och bli fler. För att få plats för gästerna ska parkeringen byggas ut. Grattis Eckerö och Åland.
EN VÅG AV framtidstro sveper just nu över turist-Åland. Käringsundsbyn är det senaste exemplet på det. Vi behöver bara gå lite längre söderut i samma kommun för att hitta ytterligare ett, Degersand. Här har de nya ägarna gett den tidigare rätt nedkörda campingen en omfattande ansiktslyftning. Designade stugor, stilren restaurang och nybakt bröd. Det är vad som mötte den som i somras sökte sig ned till Ålands sandigaste vik.
SÅ HÄR KAN vi fortsätta.
Med nystarten för Havsvidden i Geta och hotell Elvira i Eckerö. Med Mikael Lindholms renoverade gästhem Stormskär på Simskäla. Med Hilding och Marianne Holmströms femstjärniga stugbygge i Eckerö. Med Jurmo. Med Silverskär.
Listan kan säkert göras längre. Men sammantaget tas nu många små och stora steg framåt inom den åländska besöksnäringen.
DET FINNS EN ny optimism där ute. Och den visar sig i form av nymålade stugfasader, espressomaskiner och allt färre korkmattor från sjuttiotalet. För turist-Åland och besöksnäringen är detta minst lika viktigt som att det byggs kk-hus och funderas på golfbanor. Kanske ännu viktigare. Kvalitetshöjningen är nödvändig för att Åland ska stå sig i konkurrensen med Estland, Gotland och alla andra.
SAMTIDIGT SKER NU även den generationsväxling som länge efterlysts. De som byggt dagens anläggningar har lagt grunden för den moderna åländska turismen. Men det har en längre tid också funnits frågetecken kring vem som ska ta över stafettpinnen. Turism är inte ett självklart karriärsval i dag. Men nu svänger det också på den punkten; bakom satsningarna står nya företagare och entreprenörer. Det räcker inte med nya stugor. Det behövs också människor som vågar tänka framåt.
ATT ÖVERHUVUDTAGET lansera idén att Eckerö skulle behöva ett hotell på sex och en halv våningar är djärvt för att inte säga småtokigt. Såna tankar har inte alltid den landbaserade turismen på Åland varit bortskämd med. Men det är exakt vad som behövs om Åland i framtiden ska kunna erbjuda goda argument för folk att stiga i land.
MINST LIKA spännande är att det inte bara är ålänningar som intresserar sig för åländsk turism. Nyligen sågs Pigge Werkelin luncha med det åländska kapitalet på Indigo.
Där är något definitivt på gång. En kvalificerad gissning är att den gotländska turiststjärnan siktar på en semesterby enligt samma koncept som på Gotland. Han bygger, du köper. Oavsett vad det blir är det nyttigt att också investerare utifrån får upp ögonen för turist-Åland. Det kan få oss att se sådant som vi kanske tog för givet.
Det rör på sig. Det är bra.
Niklas Lampi