I höst väljs vårt nästa lagting. Ser man till tidigare års valresultat kommer endast några platser i bänkarna att fyllas med nya ansikten. Väljarna verkar ofta rösta enligt principen ”man vet vad man har men inte vad man får”.
Avgörande är förstås hur många av de sittande politikerna som ställer upp för omval. Väljer tunga namn som Barbro Sundback (S), Gunnar Jansson (Lib) och Roger Jansson (MSÅ) att stiga åt sidan eller fortsätter de i fyra år till? Tänker Roger Nordlund (C) gå över till det privata näringslivet?
Men oavsett så ska vallistorna fyllas på med namn. Så vad är det då som slår an en sträng hos rekryterarna?
Kandidater med någon form av specialkompetens är eftertraktade. Under den senaste mandatperioden har Socialdemokraterna, i konkurrens med flera andra partier, värvat Miina Fagerlund, som har stor kunskap om och erfarenhet av frågor som rör funktionshindrades rättigheter.
Ett annat S-namn som kan få stort stöd är Nya Ålands Nina Fellman. Tongivande journalister har gjort bra val förr. Ett exempel är Jörgen Pettersson som lämnade jobbet som redaktionschef på Ålandstidningen och ställde upp för Centern. Med sina 335 röster landade han på en sjunde plats i röstligan.
Kandidaterna får, förstås, gärna täcka upp ett område där röster finns att hämta. Liberalerna presenterade i veckan flera nya kandidater. Inte oväntat finns partisekreteraren Julia Birney och Kent Eriksson, båda kandidater i vårens riksdagsval, bland de uppställda. De har nu ett visst försprång genom den synlighet de fick i valkampanjen. Julia Birney har tidigare arbetat som agrolog och lyfter gärna fram jordbruksfrågor medan Föglöbon Kent Eriksson säkert kan samla en del skärgårdsröster, även om han inte fick så många i riksdagsvalet.
Ett annat spännande Lib-namn är Ingrid Johansson som med sitt brinnande jämställdhetsengagemang syns och hörs alltmer i olika sammanhang.
Antalet lagtingskandidater var i förra valet rekordmånga, 261 stycken. Det är enligt Åsub det största antalet personer som har kandiderat under den tid som det finns valstatistik för, det vill säga från 1975 och framåt.
En majoritet av kandidaterna, 163 stycken, var män och ett viktigt steg mot en jämnare könsfördelning i vår lagstiftande församling skulle vara fler kvinnor bland kandidaterna. Ett parti som länge velat ändra könsfördelningen i sin lagtingsgrupp är Ålands framtid som i dag representeras av tre män.
I år går partiet till val med en särskild kvinnolista där bland andra Jomalabon Hanna Segerström, med erfarenhet från omsorgen och från ÅHS-styrelsen, sticker ut.
Moderat samling säger sig vara särskilt stolta över att Jesper Carlsson, ordförande för Unga Moderater, valt att kandidera. Han skulle definitivt bidra till en föryngring, men är än så länge ett relativt okänt namn. En säker röstmagnet skulle Moderaterna däremot ha i Tage Silander. Om han ställer upp vill säga.
Även om Centern ännu inte kallat till några pressträffar för att presentera nya kandidater så händer det saker bakom kulisserna. ”Harrys politikerskola” var namnet på ett evenemang som partiet nyligen bjöd in blivande kandidater till. Några nya skrällar i Jörgen Pettersson-klass har vi ännu inte sett men det finns ju tid än.
Obunden samling tar nya tag och frågan är hur långt nye ordföranden Bert Häggblom kan gå.
Vi behöver politiker med olika kunskaper och erfarenheter. En blandning av yngre, äldre, inflyttade och skärgårdsbor. Kort sagt: politiker som representerar olika grupper ute i samhället och som kan ta tillvara deras intressen.
Det är bara att önska partirekryterarna lycka till i sitt arbete!
Annika Kullman