Detaljstyrning, toppstyre och kunniga medarbetare som det inte lyssnas till, det var i korthet den kritik som Ingrid Zetterman menade förts fram mot landskapsregeringens sätt att leda förvaltningen. Reaktionen från regeringsbänken blev skarp, och lantrådet kallade genast till ett möte för att rensa luften.
Men kritiken mot hur LR fungerar kan väl ändå inte ha varit en överraskning för lantrådet? Inte efter ett knappt år vid makten som inneburit hårda påfrestningar på samarbetet mellan regeringens fem partier, men också i förvaltningen.
Det började med problem, regeringsbildningen tog tid och var mödosam. Från flera partier klagades det på att regeringsbildaren Veronica Thörnroos inte var klar med vad hon ville, förutom i åsikten att det fanns personer hon inte ville ha i sin regering. Enligt flera uppgiftslämnare fanns förra lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och Fredrik Karlström (MSÅ) på den listan.
Den förra föll bort eftersom Liberalerna inte vill ingå i en regering med Obundna. När det gäller Karlström fick Thörnroos ge sig.
När sedan regeringen presenterade sitt program tog Moderaterna avstånd från landskapsregeringens politik på två centrala områden – kommunreformen och, framför allt, kortrutten.
Det innebär dock inte att schismen inte påverkat regeringsarbetet. Redan i januari, när LR tog beslut om att säga upp avtalet om elhybridfärjan (som beställdes av moderaten Mika Nordberg) var tongångarna hårda i regeringens plenisal.
Under året har flera personer med god insyn i regeringsblockets och LR:s arbete vittnat om slitningar. Mest av allt så under höstens budgetarbete.
Enligt samstämmiga uppgifter har det funnits irritation inom såväl den moderata som Centerns lagtingsgrupper. Anledningen är att centrala delar av budgeten, som att pengar avsätts till en utredning om en bro över Prästösund och att LR utökade lånefullmakten från 60 till 77 miljoner euro, inte presenterades för grupperna förrän kort före att budgeten presenterades för media. Vid det laget hade partigrupperna ingen möjlighet att påverka budgetens innehåll.
Frågan om skärgårdstrafiken, kortrutten och en tunnel till Föglö är en annan och ständigt ömmande tå i regeringssamarbetet, speciellt för Moderaterna. I regeringsförhandlingarna konstaterade Centern och Obundna att de vunnit ett tunnelval, och att folket hade sagt nej till lösningen med bro och färja över Gripö, Mika Nordbergs stora projekt.
När LR nu backat från sin skrivning i regeringsprogrammet, att man ”avser bygga en tunnel till Föglö”, och i stället lagt tunnelns vara eller icke vara i händerna på en parlamentarisk kommitté konstaterar en del moderater att tunnelvallöftet enkom användes för att slå sönder kortrutten. Underförstått: Centern hade egentligen ingen önskan att bygga tunneln.
Landskapsregeringen är inte välfungerande, om man lyssnar till de som berättar om det interna arbetssättet. En del av de brister som LR uppvisat kan säkert förklaras med det extraordinära läge som coronakrisen försatt landskapet och dess regering i. Men frågan är om lantrådet Veronica Thörnroos förmår att hela de sår och slitningar som uppstått under det första året vid makten.
Oppositionen påstod i våras att regeringen Thörnroos ”räddades” av coronakrisen och att den hade slitits itu utan krisen. Det låter mer som en förhoppning än som en riktig analys.
För landskapsregeringar, hur stora slitningarna än är, har en tendens att hålla samman. Anledningen heter: ersättare.
Om, för att ta ett exempel, LR:s linje i fråga om kortrutten blir för mycket för Moderaterna att tåla – vad är alternativet. Om man lämnar regeringen har Veronica Thörnroos fortfarande 16 mandat till sitt förfogande. Å andra sidan förlorar Moderaterna sina två ministerposter och då ska Annette Holmberg-Jansson och Fredrik Karlström återvända till sina platser i lagtinget. Det inenbär att Mika Nordberg och Wille Valve, som sitter på ersättarplatserna, åker ut i arbetslöshet.
Samma sak gäller för Hållbart initiativ där Annette Bergbo åker ut om Alfons Röblom lämnar ministerrummet.
Så, för att besvara frågan i rubriken: LR mår inte bra. Men LR sitter säkert.
Och trots det snabbt sammankallade krismötet för att rensa luften är Veronica Thörnroos mycket väl medveten om just detta.
Jonas Bladh