I dag riktar trafikminister Runar Karlsson (c) en öppen fråga till chefredaktör Niklas Lampi om Ålands radios val-tv.
ÖPPEN FRÅGA till chefredaktör Niklas Lampi. Varför anser chefredaktör Lampi att ålänningarna som bor utanför rondellerna, det vill säga 60 procent av Ålands befolkning, inte ska ha möjlighet att se val-tv? Denna fråga med anledning av chefredaktörens ledare den 12 september där han bland annat i negativa ordalag skriver följande:
"Den här gången får man säga att radion hade tur. Man mötte en centerminister som visade förståelse för att sända politik på landsbygden via Smedsböle. Hade en fs:are eller socialdemokrat varit lika pigg på att anta en tilläggsbudget för att synas utanför rondellerna?"
ÄR DET SÅ att det också är chefredaktörens åsikt att även andra medium, exempelvis Ålandstidningen, bara bör distribueras innanför rondellerna. För åländsk centers del vill jag lova att vi kommer att bevilja de medel som behövs för att möjliggöra distribution av tv, tidningar och radio till alla hushåll på Åland, även de som är utanför rondellerna.
Runar Karlsson (c)
ansvarig kommunikationsledamot med ansvar för hela Åland
SVARET ÄR nej. Jag har ingenting mot val-tv vare sig på landsbygden, i Mariehamn eller i skärgården. Tvärtom är det en väldigt god idé. Också ålänningarna borde få chansen att följa valvakan, som vid svenska och finländska val. Vad jag däremot ifrågasätter i ledaren den 12 september är notan på 47.000 euro och, framför allt, att trafikminister Runar Karlsson (c) tagit den.
JAG TYCKER i stället att ett public service-bolag som Ålands radio själv borde ha stått för kostnaden. Dels för att det i den välfyllda plånboken finns ett överskott på 280.000 euro från tidigare år. Men framför allt för att det hade visat att Ålands radio fattar sina egna journalistiska beslut. Nu står vi i stället här med frågan om det är radion eller politiker som avgör hur radion bevakar valet.
OM POLITIKERNA värnar så mycket om "sin" radio som de säger borde de visa större respekt för Ålands radios integritet.
Nu har radions valbevakning i stället blivit en bricka i ett politiskt spel där ministrar försöker plocka poänger i en valrörelse. Inte oväntat har centerns Runar Karlsson i det spelet valt rollen som den som slår vakt om landsbygden. Oavsett vad man tycker om det är det Ålands radio som drabbas.
Fixarpolitiken stärker inte Ålands radio, det skadar den.
SAMTIDIGT FÖRVÅNAR det att radioledningen med vd Pia Rothberg-Olofsson i spetsen inte tydligare stått på sig. Genom att baka in valbevakningen i den ordinarie budgeten hade man sluppit hela debatten. Trist skulle det också vara om redaktionen vid Ålands radion oförtjänt känner sig utpekade i den här historien. Det finns många vassa och duktiga journalister i radiohuset. Kritiken mot hur det politiska och administrativa Åland sköter radion borde inte skvalpa över på dem.
ÄNDÅ ÄR DET inte otänkbart att det kan komma något gott ur det här. Det som började med en rubrik om en hög prislapp har blivit en angelägen debatt om public service.
Klart är att det åländska medielandskapet berikas av ett välfungerande public service-alternativ. Ju flera pressröster, desto bättre. Men som den senaste affären visar är det i så fall lika klart att Ålands radio behöver en sak för att kunna fortsätta att utvecklas. Arbetsro från politikerna.
PS. Runar Karlssons utspel om att centern kommer att "bevilja de medel som behövs för att möjliggöra distribution" av tidningar är överraskande. I dag får Ålandstidningen inget bidrag. Vi köper distributionen av posten till marknadspris. Det kostar. Men i grund och botten tror jag att det är bäst att medierna står på egna ben i stället för att luta sig mot samhällsstöd. Läsarna blir vinnare om medierna i konkurrens måste visa vad de går för.
Niklas Lampi