Drygt fyra år har passerat sedan Ålandsbanken tillsammans med fyra andra aktörer inom den svenska finanssektorn meddelande att man går samman i syfte att ta sig an och förändra den svenska bolånemarknaden. Mittpunkt för satsningen blev den svenska bolåneutmanare Borgo som året innan hade grundats av Gustav Berggren, Peter Walldour, Carl Martinson och Adam Lewenhaupt.
Ålandstidningen träffar Gustav Berggren, som sedan starten varit vd, på Borgos kontor i Stockholm i oktober och sedan 2018 har mycket hänt. Det verkliga startskottet fick man när Ålandsbankens svenska bolåneportfölj förvärvades i fjol och i år har ytterligare tre bolånestockar flyttats in i Borgos balansräkning. Att det skulle bli som det blivit var dock inte helt tydligt när Borgo grundades. Gustav Berggren kom då närmast från elva år på nätbanken Avanza där han hade ansvarat för för mäkleri, private banking, trading och företagssidan.
– Under min period på Avanza var jag med och förändrade den svenska sparmarknaden. När jag började dominerades marknaden helt av sparbankerna och när jag slutade hade de tappat till nya utmanare som Avanza, Nordnet och Ålandsbanken.
Inom Avanza påbörjades också flera bolåneprojekt i syfte att kunna erbjuda kunderna bolån.
– Det väckte mitt intresse och den enkla analys jag gjorde var att samma sak som hade gjorts på sparmarknaden också borde vara möjlig på bolånemarknaden, som då dominerades av storbankerna.
Distributionskraft och kapital
De svenska storbankerna har länge dominerat bolånemarknaden men under de senaste decenniet har flera olika utmanare i form av framför allt bolånefonder dykt upp. För Borgos del möjliggjordes en första satsning tack vare att fintechbolaget Klarna kom in som investerare.
– Det var jätteroligt och vi tittade på att lansera en bolåneprodukt mot deras kunder, men så blev det i slutändan ändå inte av flera olika skäl.
Tanken om att förändra den svenska bolånemarknaden fanns dock kvar och efter att Klarna dragit sig tillbaka började man därför diskutera med andra tänkbara samarbetspartners.
– Vi inledde diskussioner med Ålandsbanken, ICA Banken, Ikano Bank och Söderberg & Partners och kom ganska snabbt fram till att de hade något som vi saknade: distributionskraft och kapital.
Kapitalintensiv satsning
Eftersom Borgo i sin struktur påminner väldigt mycket om ett klassiskt hypoteksbolag var det närmast en förutsättning för att lyckas, menar Gustav Berggren. Många andra bolåneutmanare som till exempel Stabelo är närmast bolånefonder, vilket innebär att kapitalet kommer från institutioner som erbjuds möjligheten att investera direkt i bolån i stället för från obligationer på kapitalmarknaden.
– Att starta ett hypoteksbolag som Borgo är väldigt besvärligt och verksamheten kräver många tillstånd. Till skillnad från en bolånefond är det också ganska kapitalintensivt. Därför var vi i behov av distributionskraft, kapital och kunskap och det var något som vi fick tillgång till direkt i och med det här samarbetet.
Gustav Berggren säger att själva affärsidén är att genom samarbetet kunna skala upp så mycket att man i framtiden kan erbjuda konkurrenskraftiga priser.
– Alla de fyra ursprungliga partnerföretagen var lite för små för att kunna göra det på egen hand men tillsammans kunde var och en vara med och bidra med olika saker och på det viset skapa skalfördelar.
En flygande start
I ICA Banken och Söderberg & Partners fall fanns sedan tidigare en vana att distribuera andra bankers bolån eftersom man hade gjort det för statliga SBAB.
– Ålandsbanken å sin sida har varit aktiva i ganska många år och intagit en stark position inom private banking och premium banking i Sverige. De hade under tio års tid byggt upp en högkvalitativ bolåneportfölj i sin balansräkning och i och med det här samarbetet fick vi möjligheten att flytta in den i Borgos balansräkning.
Ålandsbankens svenska bolåneportfölj på 10,5 miljarder kronor med tillhörande finansiering tog man över i början av 2022 och det beskriver Gustav Berggren som den verkliga starten.
– I samband med övriga överlåtelser har vi inte tagit över någon finansiering men det här var ett undantagsfall och det var också det som gjorde att vi kunde få en flygande start. Vi hade inte haft möjlighet att få samma förmånliga finansiering på egen hand.
Borgo finansierar sig som ett klassiskt hypoteksbolag. Med eget kapital från ägarna, på kapitalmarknaden genom olika obligationer och med inlåning från allmänheten.
– Vi är en ren bolåneaktör och har inga andra produkter än bolån men finansierar alltså i likhet med en bank delvis via inlåning.
Det görs framför allt genom olika partnersamarbeten. Ett exempel är Avanza vars kunder kan placera sina pengar på ett Borgokonto och få inlåningsränta.
Största utmanaren
Efter att ha övertagit ytterligare några bolåneportföljer, bland annat ännu en från Ålandsbanken avseende bostadskrediter förmedlade av ICA Banken och Söderberg & Partner, samt tillväxt som skett hos distributörerna uppgår nu Borgos utlåning till 30 miljarder kronor.
– Det är fortfarande en försvinnande liten marknadsandel men gör oss till den absolut störta utmanaren på den svenska marknaden.
Att det tagit sin tid har också att göra med det omfattande arbete som ligger bakom satsningen. Gustav Berggren nämnde redan att verksamheten kräver en ganska omfattande tillståndsprocess.
– Därefter har vi jobbat med framför allt Ålandsbanken för att sätta upp plattformen. Vi köper en mängd tjänster från Ålandsbanken och Crosskey. Allt från it till treasury, bokföring, rapportering och back office-funktioner.
Ett pris
Men vad gör då det lilla team på ungefär 35 personer som är stationerade vid Borgos kontor i Stockholm? Gustav Berggren beskriver det som ett gäng som jobbar med finansiering, kreditbeslut och i olika chefsroller. Samarbetet med ägarna och distributörerna går nämligen ut på att bankerna själva precis som tidigare distribuerar sina lån.
– När en kund kommer in i vårt flöde kommer de fortfarande primärt att uppleva att de är kund hos Ålandsbanken Sverige eller ICA Banken, alltså den bank som distribuerat lånet.
Men det är alltså från Borgo krediterna beviljas.
– När en kund går in till sin bank och ansöker om ett bolån så skickas all information till oss. Vi sätter då ett tillverkningspris på den kunden och sedan sätter banken sitt eget pris.
– Så vi är ganska outsourcade i både fram- och bakänden. I framänden när det gäller marknadsföring, försäljning och distribution – och i bakänden när det gäller allt från IT till bokföring. Här vill jag lyfta fram hur mycket tjänster vi köper från både Ålandsbanken och Crosskey och hur viktigt det samarbetet är.
Straffade på alla håll
Som redan nämndes finansierar sig Borgo framför allt på obligationsmarknaden, men också genom inlåning från allmänheten via olika partnersamarbeten.
– Vi har redan attraherat över tio miljarder kronor i inlåning och det är en viktig del av vår finansiering, säger Gustav Berggren.
I dag erbjuder Borgo knappt fyra procent i ränta på sin sparkonton.
– Storbankerna erbjuder kanske tre procent på sina sparkonton, men på de konton många har sina pengar är det inte lika högt eller kanske till och med noll.
Han konstaterar att det mesta bankerna gör är en prisprodukt.
– Att räntorna stigit så mycket har drabbat oss negativt eftersom vi fortfarande växer och därmed straffas på alla håll. Vi måste vara attraktiva och konkurrenskraftiga. Ingen flyttar ju in i sämre än vad de redan har, men vi hoppas kunna se en normaliserad marknad längre fram.
Den svenska bostadsmarknaden har efter många år av tillväxt stannat av men Gustav Berggren menar att det som alltid är en övergående period.
– När ekonomin är ansträngd kanske man väntar med att renovera köket eller köpa en bostad, men det vi vet är att folk över tid alltid kommer att behöva flytta eftersom det händer saker i livet. Det byggs just nu upp ett uppdämt behov och jag tror att vi om inte alltför lång tid kommer att se en bolånemarknad med möjlighet till bättre marginaler igen.
Allt som planerat
Att konjunkturläget, efter många år av uppgång, under 2022 svängde kom alltså med sällsynt dålig tajming för ett Borgo som precis hade fått upp farten. Men att starta ett hypoteksbolag är en långsiktig satsning och Gustav Berggren säger att man trots alla förutsättningar tagit marknadsandelar under tiden.
– Sedan startskottet när vi förvärvade Ålandsbankens svenska bolåneportfölj i januari i fjol har mycket hänt. Krig i Ukraina, inflation, kraftigt stigande räntor, bankfrossa i USA och så vidare. Allt man inte vill att ska hända har hänt men ändå har vi gjort allt det vi sagt att vi ska göra. Vi har gjort flera förvärv, etablerat oss ytterligare på kapitalmarknaden, förbättrat vår funktionalitet och rullat ut nya produkter.
På grund av det dåliga vädret, som Gustav Berggren kallar det, är dock lönsamhetspunkten också något försenad.
– Vi ser en ökad möjlighet att bättra på marginalerna och nå lönsamhet nästa år.
Vad är visionen?
– Att inom fyra år nå hundra miljarder kronor i utlåning och på sikt att bli en ledande aktör på den svenska bolånemarknaden och fungera som en mittpunkt för några av Sveriges finaste varumärken. Jag är övertygad om att det finns mycket värde att bygga vidare på och här tjänar ägarna både som ägare och distributör, så det finns ett långsiktigt intresse att jobba med Borgo.
Har du varit något på Åland ännu?
– Jag har varit på Åland flera gånger. Jag vet inte hur många av alla personer som jobbar inom samarbetet som är stationerade på Åland, men det är många. Jag är själv uppvuxen i skärgården och Åland verkar vara en fantastisk plats.
Borgo
Vad: Ett svenskt hypoteksbolag som erbjuder bolån via distributörer och sparkonton till privatpersoner och företag.
Grundat: 2018 av Gustav Berggren, Peter Walldour, Carl Martinson och Adam Lewenhaupt.
Vd: Gustav Berggren.
Styrelseordförande: Eva Cederbalk.
Ägs i dag av: ICA Banken (19,9 procent), Ikano Bank (13 procent), Söderberg & Partners (10 procent), Sparbanken Syd (4,9 procent) och Ålandsbanken (11,7 procent) – samt flera finansiella investerare, bland annat Persson Invest, Proventus, Real Alliance och Neptunia.
Antal anställda: 40.
Inlåning: 10 miljarder kronor.
Utlåning: 30 miljarder kronor.
Gustav Berggren
Ålder: 43 år.
Bor: i Stockholms innerstad och på helgerna i Stockholms skärgård.
Utbildning: Juridik och ekonomi.
Tidigare arbetserfarenhet: Mer än tio år på Avanza, bland annat som ansvarig för mäkleri, private banking, trading och företagssidan.
Familj: Frun Louise och sonen Leopold.
Intressen: Skärgård och båtliv.