Arbetsgruppen för utveckling av uppbådssystemet föreslår att det ska hålls en gemensam försvarsdag för alla 17-åringar, och att detta ska ske i skolorna.
Under dagen föreslås ungdomarna få information om försvaret, värnplikten och den övergripande säkerheten. Målsättningen är att ”öka unga mäns medvetenhet om de skyldigheter som hänför sig till uppbådsåldern och unga kvinnors medvetenhet om möjligheterna att söka sig till tjänstgöring”, skriver Försvarsministeriet i ett pressmeddelande.
Enligt arbetsgruppens ordförande Sami Nurmi är ett centralt mål med uppbådsreformen att öka antalet kvinnor som söker sig till frivillig militärtjänst. ”Det är viktigt att kvinnor som överväger frivillig tjänstgöring får information i god tid redan innan de söker sig till tjänstgöring”, säger han.
Arbetsgruppen föreslår även hälsoundersökningar för hela åldersklassen, i samband med skolhälsovården.
För värnpliktiga och för dem som frivilligt söker sig till tjänstgöring fortsätter uppbådsprocessen sedan med att tjänsteduglighet fastställs och beslut om tjänstgöringen fattas.
Ska följa lagar och avtal
Enligt Hufvudstadsbladet presenterades rapporten på onsdagen. Tidningen frågade om försvarsdagen skulle gälla åländska 17-åringar.
”Enligt vårt förslag ordnas försvarsdagen i Finland, alltså också Åland”, svarar Sami Nurmi. Han nämner också att det redan arrangeras uppbåd på Åland och att försvarsdagen inte är någon ”militarisering av verksamheten” utan att den handlar om att ge information.
Han säger också att man förstås ska se till att följa alla regler, lagar och avtal.
Kan införas 2025
Försvarsmaktens regionalbyråer och läroinrättningar föreslås arrangera försvarsdagen, enligt Hufvudstadsbladet. Enligt Sami Nurmi skulle eleverna bland annat kunna få testa en del av utrusningen, till exempel ryggsäckarna.
Rapporten som publicerats på webben är på finska. Men i ett kort referat på svenska står det att en ökad försvarskunskap och förhandsinformation, bättre kvalitet på och större omfattning av hälsoundersökningarna på förhand samt starkare stöd för ungas funktionsförmåga bedöms ha en positiv effekt på antalet personer som vid uppbåden förordnas till tjänstgöring och antalet personer som slutför tjänstgöringen.
Enligt Hufvudstadsbladet skulle förslaget kunna testas hösten 2025, i fall det blir verklighet.