Ålands golfklubb meddelar i sitt anbud till landskapet att de fått in merparten av pengarna för en framtida drift av golfbanan i Godby/Ämnäs.
- Men än är vi inte i hamn, säger Dick Lundqvist som är klubbens ordförande.
GOLFSATSNING Näringslivet på Åland har gått in med huvuddelen av de pengar som krävs för att klara en drift av banan för de närmaste 15 åren.
Ålands golfklubb beräknar att de behöver få in 3,2 miljoner euro totalt under tidsperioden. Av den summan har de säkrat 2,5 miljoner genom föravtal med näringslivet. Diskussioner pågår med fler företag, men fortfarande saknas 700.000 euro.
- Vi har arbetat hårt under en kort tid för att få in pengarna. Det arbetet kommer att fortsätta och jag hoppas att vi lyckas, säger Dick Lundqvist.
Senast den 21 december måste Ålands golfklubb hitta resterande sponsorer.
Bra och dåliga överraskningar
Det företag som skriver avtal binder sig att bidra med en fast summa en gång om året under femton år. Sponsorsavtalen börjar gälla den första säsongen på golfbanan.
- Vi kvitterar alltså inte ut några pengar om inte banbygget blir av, förklarar Dick Lundqvist.
Han vill inte säga vilka företag som har skrivit föravtal om bidrag till golfbanan.
- Men samtliga är sådana som har naturliga intressen av att gå in.
Tidigare har Golfklubben gått ut med åtta företag som stödjer golfbanan. Det är Eckerölinjen, Viking Line, Wiklöf Holding, Alandia-bolagen, Ålandsbanken, Paf och Roger Rundbergs företag.
Under sökandet efter sponsorer har föreningen fått både negativa och positiva besked.
- En del företag som vi hade räknat med har inte velat bidra, sedan fick vi napp på oväntat håll. Jag bedömer att de effekterna tar ut varandra.
Har något företag backat från sitt löfte om sponsorering?
- Det är vår uppgift att fundera kring vilka som kan vara intresserade. Ibland kan vi ha fel.
Beroende av resterande belopp
Av föreningens kostnader går 1,4 miljoner till landskapet i form av arrende. Övriga kostnader består av maskiner och annan utrustning. Den totala summan måste täckas av företagsavtal för att det ska gå ihop.
- Vi har inga stora marginaler vad gäller intäkter. Det vi får in från golfturisterna ska betala löner, banskötsel och administration.
Föreningen är alltså helt avhängig av att få in resterande 700.000.
- Enda alternativet är om landskapet skulle sänka arrendekostnaden för banan, säger Dick Lundqvist.
Under torsdag eller fredag nästa vecka väntas landskapsregeringen ta upp ärendet.
Innehållet i anbudet är hemligt till det att beslut har fattats i frågan.
Hopp om lösning
Frågan om en ny golfbana har blivit en långbänk i landskapet. Dick Lundqvist drar slutsatsen att det inte längre är en ekonomisk fråga, utan att stötestenen är de föreslagna markbytena.
Vad tror du om chanserna att golfbanan blir av?
- Eftersom jag har lagt ned så mycket arbete på det här så måste jag ha hopp, men det kan gå hur som helst när det är politiker som fattar besluten, svarar han.
Tone Nordling