Brevet börjar:
”Under den senaste produktionen med Teater Alandica är det flera kvinnor som har upplevt olämpliga beteenden och sexuella trakasserier. Det har visat sig att kvinnor i tidigare produktioner varit med om samma sak”, inleds det öppna brevet som överlämnades till Teater Alandicas styrelse i helgen.
”Nu sätter vi ner foten. Vi kräver en förändring och ett slut på de sexuella trakasserierna. Vi vill att den åländska teaterscenen ska vara en plats där alla kan känna sig trygga och respekterade.
Vi önskar att Teater Alandica ser över sin jämställdhetspolicy och vidtar de åtgärder som krävs för att framtida medverkande i produktionerna ska kunna känna sig trygga på, bakom och utanför scenen.”
Brevet är undertecknat av 34 kvinnor som på olika sätt arbetat med Teater Alandica.
Det avslutas med 18 konkreta exempel på obehagliga upplevelser genom åren. Till exempel:
”Han tafsade på mig innanför mina kläder precis hela kvällen.”
”Han tog mitt ansikte i sina händer och försökte kyssa mig två gånger fast jag inte ville och vände bort huvudet.”
”På en efterfest satt han och berättade för mig att han tänkt smutsiga och snuskiga tankar om mig.”
”Jag kände hans hand innanför mina trosor upprepade gånger.”
”Han stack in tungan i min mun på scenen trots att det bara skulle vara en teaterkyss, på låtsas.”
”Jag överhörde en konversation om att de tyckte jag var lammkött och vad de ville göra med mig.”
I det sista exemplet berättas hur en manlig medskådespelare tjatat om att få med henne på en trekant trots att hon sade nej och berättade att hon har pojkvän. Han fortsatte tafsa på henne och till slut utsatte han henne för sexuellt utnyttjande.
Den sista händelsen utspelade sig under Teater Alandicas Åbobesök med ”Miramar – I afton dans” i början av mars, berättar en av brevets undertecknare som själv blev utsatt av samme man.
Han ska ha tjatat på flera av de yngre kvinnorna om att han ville ha en trekant med dem.
– Jag sa nej men han fortsatte tjata och tafsa på flera av oss innanför kläderna.
Är det misstänkta sexuella utnyttjandet polisanmält?
– Nej, inte vad jag vet. Det har diskuterats men det är så ju hemskt jobbigt att gå igenom det också.
– För att folk ska vilja fortsätta måste man få bort personer som beter sig så här så inte fler blir utsatta. Det här är något en ordförande måste ta tag i.
– Jag valde att skriva under eftersom det länge pågått sexuella trakasserier, det har varit en miljö där det varit accepterat. Styrelsen och ordförande har inte gjort någonting, utan bara sett mellan fingrarna. Alla har vetat om detta och under den senaste produktionen gick det över gränsen. Vi har flera som kände att nu måste vi göra något för vi känner oss inte trygga i den miljön längre.
Hon poängterar att uppropet inte är riktat mot Teater Alandica i sig, utan de fåtal personer som utgör problemet.
– Det finns massor av bra män och duktiga kvinnor som gör fina produktioner. Men de måste rensa upp i sina led, de som inte kan bete sig.
Så sårbar
En annan av undertecknarna säger till Ålandstidningen:
– När jag blev tillfrågad om att skriva under tvekade jag inte en sekund. En skådespelare måste kunna känna sig helt trygg, både på scenen och bakom. Teatern är en speciell plats genom att man öppnar sig så fullkomligt för varandra och gör sig så sårbar. Det är en grundförutsättning att alla kan lita på att ingen utnyttjar det.
Hon exemplifierar med en teaterkyss, där man måste kunna lita på att ingen tar sig friheter och trycker in tungan när man står på scenen och inte kan freda sig.
– Det finns i synnerhet en person som jag sett till att undvika. Jag har skyddat mig genom att hålla åtminstone två meters avstånd till honom.
Styrelsens förbättringsförslag om att läsa upp jämställdhetspolicyn för alla inblandande i början av nya produktioner, tycker hon är ett steg i rätt riktning.
– Men det räcker ju inte. Man måste också att visa att man har sätt att hantera den här typen av situationer om de händer. Teaterledningen måste visa upp en tydlig förändring.
Ytterligare en undertecknare säger att hon skrev på för att sådana här saker absolut inte får förekomma.
– Det är självklart att stötta de som blivit utsatta.
En tredje av dem som skrivit på säger:
– Det här är ju en så viktigt fråga för vår arbetsmiljö. Att fortfarande behöva slåss för det här känns helt absurt. Teater Alandica engagerar många minderåriga och har ett stort ansvar för att sådant här inte händer.
En fjärde av undertecknarna säger:
– Det kan säkert finnas olika upplevelser av vad som hänt, men det faktum att det finns tjejer som känner sig otrygga på det här sättet måste tas på allvar. Man kan inte driva en sådan här verksamhet om människor känner sig otrygga.