Enligt vittnet hade männen kommit in på restaurangen och slagit sig ner i bordet bredvid de 19-åriga tjejerna.
– Han försökte prata med dem på finska och verkade för full för att notera om de förstod honom. När han skulle dricka tappade han sitt stop i golvet. Jag förstår inte varför restaurangen serverade dem alkohol, säger hon.
Vittnet märkte att mannen var närgången. Eftersom hon kände en av tjejerna i sällskapet skickade hon ett meddelande för att fråga om de ville ha hjälp. Strax svarade tjejen att de ville ha det, varpå vittnet och hennes väninna gick fram till sällskapet.
– Den mest närgångna av dem somnade nästan på plats, men hans kompis blev helt vansinnig och började skrika fula ord till oss.
Hoppas på debatt
Vittnet berättar att hon därpå bad föreståndaren ringa polisen.
– De serverades inte mer alkohol men fick stanna kvar för att dricka upp. Sedan gick den ena av dem omkring i restaurangen och berättade vilka slynor vi var, berättar vittnet.
Hon säger att hon är besviken på restaurangpersonalens agerande.
– Jag tycker inte att unga tjejer ska behöva ha mod att säga ifrån själva när de känner sig otrygga. Ska de faktiskt behöva flytta på sig? Det är viktigt att man lär personalen hur de kan ingripa – ingrip för sjutton, när någon skriker hora åt en annan gäst, säger hon.
Hon hoppas att händelsen ska utmynna i en debatt och åtgärdsplaner på åländska restauranger.
– Det är inte den specifika restaurangen jag vill åt, utan hela branschen och mina medmänniskor. Det är tamejtusan konstigt att unga tjejer inte ens kan äta middag tryggt mitt i veckan.
Ringde 112
Enligt restaurangchefen försökte man vid händelsen ringa 112 men kom inte fram. Det fanns heller ingen möjlighet att tillkalla vakter på kort varsel.
– Det är få restauranger som har vakter i tjänst en vanlig vardag och det är inte helt lätt att få dem inkallade på fem minuter. Jag tycker det är konstigt att de inte ringde upp från 112, jag kunde ju ha befunnit mig i nöd själv.
Restaurangchefen valde att inte ringa till nödnumret igen för att i stället hantera situationen på plats.
– Det var min prioritering just då, för samtidigt hade vi andra gäster i restaurangen som behövde få service.
Hon vill i övrigt inte kommentera den specifika händelsen.
– Vi serverar naturligtvis inte alkohol till gäster som upplevs som överförfriskade, men ibland kan berusningen slå till först efter en stund. Vi kan inte veta var gästerna varit innan de kommer till oss och vilka drycker de intagit där, säger hon.
Hon säger att det kan vara svårt för personalen att avgöra när gäster utsätts för trakasserier eftersom de inte vet vad gästerna har för relation till varandra.
– Det är klart att vi säger till om vi ser om någons beteende inte är korrekt, om någon verkar besvärad eller uttryckligen säger till.
Johan Ehn, tf Alarmmästare, säger med anledning av att restaurangchefen uppger att hon har ringt 112 men inte fått svar att det ibland kan bli kö till nödnumret, men att man till slut alltid kommer fram.
– Vi har bara en person på jobb och det gör att det ibland kan bli kö, men det ska inte vara någon långvarig kö. Min uppmaning är att låta det ringa tills vi svarar och om det inte går så ring upp igen, säger Johan Ehn.