Air Ålands försök med utökad verksamhet skapade ett hål i ekonomin. Det visar bolagets senaste bokslut. Förlusten har lett till uppsägningar, flygförsäljning och en minskad styrelse.
EKONOMI Förlustsiffror och ett urlakat eget aktiekapital. Fredagens bolagsstämma för Air Åland behandlade ett sorgkantat bokslut. För perioden första april 2007 till sista mars 2008 visar flygbolaget på en förlust på 434.507 euro. Huvudorsaken är det ingångna samarbetet med flygresearrangören Wingo XPRS. Inför det dubblade Air Åland flygflottan från två plan till fyra. Samtidigt nyanställdes personal. Något som fick personalkostnaderna att öka med 36 procent mot förra budgetåret.
-Planen var att bredda vår basverksamhet och skaffa eget certifikat. Och när man startar en ny verksamhet finns en risk att man tar på sig för stora kostnader, inte minst genom att man anställer för många, säger Air Ålands styrelseordförande Peter Grönlund.
Fortsatt jakt efter vd
Bolaget insåg snart att det krävs en större flotta för en hållbar charterverksamhet. Då hade redan siffrorna börjat blinka rött.
Under våren sade bolagets vd Anders Alm upp sig.
Hade det någonting att göra med det dåliga resultatet för bolaget?
-Nej, orsaken var som vi har sagt tidigare att han erbjöds ett annat jobb.
För tillfället fungerar den svenske konsulten Jörgen Gustafsson som tillfällig vd. Han kommer att fortsätta under hösten till dess att bolaget hittar en lämplig ersättare. Under Gustafssons tid har bolaget inlett och i stort sett genomfört ett omfattande saneringspaket.
-Vi har sålt två plan och bytt operatör. Vid sidan av det har tre besättningar samt en del övrig personal fått gå, berättar Peter Grönlund.
Från augusti har Avitrans Nordic övertagit uppdraget som operatör från litauiska Avionexpress.
Ingen nyemission väntas
Förlustresultatet har gjort att bolaget har naggat en hel del på det egna kapitalet. Förra bokslutsåret bestod det av nära 590.000 euro. Av det kvarstår drygt 155.000 euro.
Blir det aktuellt med en nyemission?
-Prognosen är att det inte ska behövas. Vi har gjort de åtgärder som behövs för att ekonomin ska vända uppåt. Nu är vi tillbaka i rätt storlek och bastrafiken har det som krävs för att lyckas.
Enligt Peter Grönlund är ljuset i tunneln det faktum att passagerarna på sträckorna Mariehamn - Helsingfors och Mariehamn - Stockholm ökar.
-Den utvecklingen har fortsatt även efter bokslutsperioden. För april, maj och juni handlar det om en ökning på tolv procent. Det är positivt och baslinjeverksamheten är värd att driva vidare.
Bantad styrelse
Att bolagets verksamhet har minskats kraftigt syns också i styrelsen. Bolagsstämman beslutade att minska antalet medlemmar från sju till fem. Karl Alm och Mikael Wångdahl lämnar styrelsen. Kvar är tidigare ledamöterna Carin Holmqvist, Harri Kaijanto, Henrik Lundberg och Stefan Pettersson. Peter Grönlund fortsätter som styrelseordförande.
Bolagsstämman beslutade även att gå över till kalenderår i bolagsordningen.
Tone Nordling