På Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets senaste styrelsemöte begärde ordförande Marcus Måtar (Ob) en lista över de prövningsärenden som varit aktuella i mer än ett år. Enligt en sammanställning handlar det om 45 miljötillstånd och granskningar samt 17 klagomålsärenden. Merparten är från 2018 och 2019, men här finns också många betydligt äldre ärenden än så. Det äldsta, en ”ansökan om miljögranskning av verksamhet” är från 2009.
– Enligt lagen ska vi inom styrelsen övervaka att verksamheten bedrivs lagligt. Överlånga handläggningstider är inte lagligt, och då vill vi ha koll på hur det ser ut, säger Marcus Måtar.
Han vill inte desto mer kommentera listan, men konstaterar att handläggningstider över ett år inte är okej.
– Det finns hyfsat konkreta planer på hur det ska bli bättre, och vi väljer att följa med det.
Ohälsa hos personalen
Myndighetschef Susanne Perander konstaterar i en skrivelse till styrelsen att inströmningen av ärenden inom miljöprövningen varit alltför hög i förhållande till de resurser myndigheten har på området.
Läget är akut, skriver hon, och konstaterar att situationen skapat ohälsa hos personalen. Det finns dessutom en oro för att fler ska påverkas om inget görs.
– Sedan jag började har vi haft två heltidsjukskrivningar i olika perioder inom miljögruppen och flera har signalerat att man varit mycket hårt belastad, säger hon till Ålandstidningen.
Enligt Susanne Perander är de flesta ärendena på listan revideringar av tillstånd. Eftersom man prioriterar ansökningar gällande nya verksamheter samt klagomålsärenden blir övriga liggande på hög.
– Om man tittar på förvaltningslagen ska ärenden ha behandlats inom tre månader, det klarar vi absolut inte av.
För personer som till exempel vill utöka sin verksamhet och söker förnyade tillstånd kan det innebära att man helt enkelt inte kan komma i gång med verksamheten.
Omfördela arbetsuppgifter
Mest akut är situationen gällande tillstånd och granskning av täktverksamhet, där man i dag inte har någon utsedd inspektör. Ärendena har blivit liggande sedan de 2014 överfördes från landskapsregeringen till ÅMHM utan att myndigheten tilldelades resurser, säger hon.
För att få bukt med problemet föreslår Susanne Perander att arbetsuppgifterna omfördelas mellan åtta personer inom myndigheten. Förslaget presenterades för styrelsen på mötet.
– Omfördelningen av arbetsuppgifter var endast till kännedom till styrelsen då de inte ska fatta beslut i sådana operativa verksamhetsfrågor, säger hon.