Från och med fredagen den 30 oktober rekommenderar Ålands landskapsregering att inresande till landskapet från länder som klassas som ”röda” på Institutet för hälsa och välfärds, THL, så kallade trafikljus ska sätta sig i självkarantän i sju dagar.
THL och den finska regeringens rekommendation är tio dagar. Men då ges också möjligheten att korta sin karantänstid genom att ta ett coronatest före resan och ett nytt tre dagar efter inresa. Om båda är negativa slipper man karantänen. Den möjligheten kommer inte att ges på Åland.
– Det är sju dagar som gäller. Vi kommer inte att erbjuda test för symptomfria som reser in och vill förkorta sin karantän, säger Knut Lönnroth.
Skapar nya undantag
Landskapsregeringen inför också en rad undantag från rekommendationen som inte finns i de finska rekommendationerna. I det finska dokumentet ges undantag för arbetspendlare som är borta minst en vecka åt gången. I LR:s rekommendation skriver man endast om ”arbetsresa”.
– Vi är medvetna om att många pendlar till Sverige, därför har vi breddat det till att gälla arbetsrelaterade resor, säger Knut Lönnroth.
LR ger också undantag för viktiga familjeangelägenheter, nödvändiga resor för utbildning och andra nödvändiga resor.
I det första fallet kan det exempelvis handla om umgängesrätt när föräldrar bor i olika länder. Utbildningsundantaget gäller om en person behöver åka till eller från Åland för att kunna genomföra en kurs eller utbildning. Det gäller dock inte studenter som studerar på annan ort och vill besöka hemmet på Åland.
– Andra nödvändiga resor är svårt att lista. Men det kan till exempel gälla viktiga sjukvårds- eller tandläkarbesök, säger Knut Lönnroth.
Såväl Lönnroth som förvaltningschef John Eriksson betonar att resor bör göras i samförstånd med arbetsgivare, där en diskussion kring karantän eller andra möjligheter kan diskuteras.
Knut Lönnroth uppmanar också till både försiktighet och eftertanke vid resor.
– Det är viktigt att alla tänker på de grundläggande principerna. Ta reda på hur läget är dit man reser. Fundera över om man kan skjuta upp resan eller ta ett distansmöte i stället. Helst ska man undvika högriskområdena. Sedan är det de allmänna råden om avstånd, handhygien och kanske ett munskydd i områden med mycket spridning.
Antog handlingsplan
Landskapsregeringen har också antagit en handlingsplan för covid-19. Den beskriver hur landskapet ska agera vid olika nivåer av smitta i samhället och vilka insatser som kan bli aktuella när dessa införs.
En av punkterna är restriktionerna för restaurangers öppettider som den finska regeringen reglerade tidigare i veckan. Ett problem har uppmärksammats från åländsk håll eftersom den finska förordningen inte går att applicera på åländska lagar. Det gör att pubar och nattklubbar, som enligt finska regler ska stänga klockan 24.00, på Åland får ha öppet en timme längre.
– Regleringen, som finns i smittskyddslagen, är inte möjlig att verkställa på Åland. Vi kan inte göra en differentiering mellan restauranger på Åland. Det är framfört att den förordning som utfärdats gör att vi på Åland hamnar i en mycket problematisk situation. Juridiskt är vi i en situation där vi inte kan agera och begränsa öppettiderna utöver det som finns i förordningen. Det är inte bra, säger John Eriksson och fortsätter:
– Det är just därför man har lyft fram att det måste till en separat förordning för Åland. Den måste anpassas till lagtingets lagstiftningsbehörighet, annars uppstår den olyckliga situation vi nu har.
De rekommendationer som LR antog gäller från fredagen och till vidare. ÅHS och landskapsregeringen kommer fortlöpande att bedöma smittspridningsläget på Åland och avgöra i vilken av de tre smittspridningsfaserna Åland befinner sig.
De senaste två veckorna har Åland haft tio fall, vilket motsvarar en incidens på 33 per 100.000 invånare. Det placerar landskapet i den andra fasen, accelerationsfasen. Där kommer Åland att stanna i minst två veckor, om inte läget förändras och landskapet i stället anses vara i den tredje fasen, spridningsfasen. Då införs ytterligare restriktioner.
Jonas Bladh