Under tisdagen påbörjades den tre dagar långa rättegången mellan Ålandsbanken Abp (ÅAB) och försäkringsbolaget QBE Europe SA/NV, Filial Sverige (QBE) i Ålands tingsrätt. Ärendet gäller annan försäkringsersättning och ÅAB, som står som kärande part, yrkar på att QBE ska betala försäkringsersättning på fem miljoner euro, vilket är maximibeloppet för den försäkring man tecknat av QBE. Dessutom yrkar man på att dröjsmålsränta och utredningskostnader ska betalas av försäkringsbolaget, men också att försäkringens villkor och ordalydelser ska fastställas.
QBE är ett försäkringsbolag som varit verksamt i Norden åtminstone sedan år 2009. Bolaget har omfattande försäkringar för bland annat banker, och har beviljat säkerheter på såväl den svenska som den finska marknaden. År 2020 avtalade ÅAB med QBE om en omfattande brottsförsäkring som för ÅAB:s del tecknades för att kunna skydda sig mot olika typer av brott när man bedriver sin vanliga bankverksamhet. QBE ansvarar för skador upp till 5 miljoner euro, medan sekundära försäkringsgivare har ansvar för skador med högre belopp.
Nekade ersättning
ÅAB föll tidigare offer för grovt bedrägeri (se faktarutan), vilket orsakade banken ekonomisk skada. Eftersom skadan var förorsakad av brottslig verksamhet eller sådana åtgärder som täcks av försäkringen hade ÅAB rätt till ersättning för de förluster som orsakats från QBE enligt den brottsförsäkring man tecknat. Detta ansökte man om i februari 2022.
Bakgrund till ÅAB:s ansökan om försäkringsersättning
• Ålandsbanken Abp blev offer för grovt bedrägeri i sin utlåningsverksamhet i Sverige, där två gärningsmän åtalades av ekobrottsmyndigheten för bland annat brott riktade mot ÅAB och som relaterade till Bostadsbolaget i Helsingborg Ab. En av gärningsmännen dömdes år 2022 av Helsingborgs tingsrätt samt i Skåne och Blekinge hovrätt för grovt bedrägeri.
• Gärningsmännen hade använt bostadsrättsbostäder som säkerhet för kredit som tagits från ÅAB till ett totalbelopp på över 88 miljoner svenska kronor. Dessutom hade de, utan att meddela ÅAB, överfört bostadsrätter eller bostadsrättsföreningars fastigheter till en tredje part, vilket gjorde att panträtten som ÅAB haft i bostadsrätterna upphört och panten som funnits i bostadsrätterna hade blivit helt eller delvis värdelösa.
• I utgivningen av krediterna hade ÅAB vilseletts att ge kredit mot säkerheter som inte varit vad de uppgetts vara, vilket har lett till betydande kreditförluster för ÅAB:s del.
• ÅAB räknar med att den förlorade inkomsten för banken relaterad till den brottsliga verksamheten uppgår till cirka 64 miljoner svenska kronor.
QBE nekade dock ÅAB ersättning eftersom man menar att bostadsrätter och bostadsaktier som används som säkerhet faller utanför försäkringsskyddet. Man menar också att försäkringen enbart gäller då man utsätts för förfalskningar och inte bedrägerier, som aktualiseras i detta fall.
Dessutom påpekar man enligt kraven som finns i villkoren att en pant eller en säkerhet måste finnas i fysisk besittning, vilket man bestrider att ÅAB haft gällande bostadsrätterna. QBE anser även att ÅAB inte har tillhandahållit försäkringsbolaget tillräcklig bevisning att skadan man gör gällande orsakats genom brott som omfattas av försäkringen.
ÅAB yrkar dessutom på dröjsmålsränta eftersom man anser att det tagit för länge för QBE att återkomma med svar på ersättningsansökan. ÅAB menar att man lämnade in alla nödvändiga handlingar den 13 juni 2022, och det sedan tog åtta månader för QBE att avslå ersättningen. Detta anser man att strider mot försäkringsavtalslagen där det står skrivet att utbetalning av försäkringsersättning ska ske senast en månad från och med att försäkringsgivaren haft all information som krävs.
QBE bestrider detta och menar att det i stället har varit svårt att få information från ÅAB, vilket har gjort att man haft svårigheter att ta beslut i frågan.
Olika tolkningsuppfattningar
Den största tvisten gäller därmed hur försäkringsavtalet ska tolkas, där de båda parterna haft olika uppfattningar om hur man ska tolka den engelska terminologin när både svensk och finsk sedvanerätt blir giltig.
ÅAB anser att QBE gjort en felaktig tolkning av försäkringsvillkoren och att bolaget tolkar försäkringen enligt engelsk common law-kutym, eftersom försäkringen ursprungligen är framtagen för London-marknaden. ÅAB menar i stället att försäkringen ska tolkas enligt finsk kutym då parterna avtalat om att försäkringen och försäkringsvillkoren ska tolkas enligt finsk lag och försäkringspraxis.
Frågor som tingsrätten bör ta ställning till är bland annat om de fastställelseyrkanden som ÅAB för fram kan prövas eller avvisas, huruvida QBE:s försäkring omfattas av den skada som ÅAB har gjort gällande, samt om försäkringen över huvud taget täcker skador orsakade av brott som hänförs till bostadsrätter. Man ska också utreda om ÅAB har rätt till dröjsmålsränta och från och med vilken tidpunkt den i så fall ska gälla.
ÅAB företräds av advokat Patrik Lindfors, medan QBE:s företrädare är advokat Per Sjödin med biträde Christopher Spreigl, båda från Nordia Law. Dom faller senare.