Arkitekt Gunda Åbonde-Wickström är den första ålänningen som tilldelas Östersjöfondens stora pris.
Estniske professorn Enn Loigu och svenska journalisten Isabella Lövin är årets övriga två pristagare.
MILJÖ Eftersom Östersjöfonden firar 20-årsjubileum delar man i år ut 45.000 euro i prispengar, vilket är cirka 20.000 euro mer än normalt.
Pengarna fördelas jämnt mellan åländska arkitekten och miljöarbetaren Gunda Åbonde-Wickström, svenska journalisten Isabella Lövin och estniske professorn Enn Loigu.
När Ålandstidningen träffar Östersjöfondens verksamhetsledare Edgar Öhberg på måndagseftermiddagen har han enbart lyckats meddela Isabella Lövin, som befinner sig i Senegal, om priset.
-Hon blev väldigt glad och till sig, säger Öhberg.
Gunda Åbonde-Wickström, som är i Benin, och Enn Loigu har han ännu inte lyckats nå.
Det är första gången en ålänning finns bland de stora pristagarna.
-I och med att Gunda har koppling till Åland delar vi inte ut något speciellt Ålandspris i år.
Prisutdelningen sker den 9 maj i Alandica kultur och kongress. Dagen innan ordnas ett påkostat seminarium.
Till Wiklöfs minne
Nytt för i år är att man instiftat ett pris till framlidne politikern Lasse Wiklöfs minne.
-Priset ska tillfalla en nordisk parlamentariker som på samma sätt som Lasse jobbar för miljöpolitik på ett kunnigt, diplomatiskt och handlingskraftigt sätt, säger Edgar Öhberg.
Prissumman är på 10.000 euro. Årets mottagare är den norske politikern Asmund Kristoffersen som sitter med i Nordiska rådet och har arbetat mycket för Östersjön. Edgar Öhberg talade med Kristoffersen i telefon under gårdagen.
-Han blev tagen. Han sa spontant att han fått inspiration av Lasse Wiklöf.
En annan nyhet i år är att man delar ut ungdomsstipendier. Stipendierna kan gå till bland annat enskilda personer eller skolklasser som gjort något för miljön. Stipendierna är på högst 2.000 euro per mottagare och får max uppgå till 10.000 euro på årsbasis.
Måste samarbeta
Pristagarna tillkännagavs under gårdagen i samband med ett östersjöseminarium på hotell Arkipelag. På plats var bland andra Göran Enander från svenska miljödepartementet. Han föreläste om viktiga åtgärder för Östersjön. Tio lagtingsledamöter fanns i publiken, enligt Enander.
-Jag har aldrig pratat för 30 procent av Sveriges riksdagsledamöter, kan jag säga!
Enander överlämnade i maj en havsmiljöutredning till regeringen.
-Min tes är att Sverige och Finland-och Åland-måste jobba mer tillsammans för att bli starka. Vi har även de mest engagerade medborgarna för havsmiljöfrågorna.
Var mår Östersjön sämst?
-Söder om Åland.
Göran Enander säger att vattnet runt Åland påverkas av de strömmar som går söderifrån och norrut medan de inre vikarna påverkas negativt av jordbruk och fiskodlingar.
Är fiskodlingar på land lösningen?
-På sikt är det nödvändigt. De betalar inte fullt ut sin miljöpåverkan.
På Åland debatteras huruvida musselodlingar intill fiskodlingarna skulle vara bra. Vad säger du?
-Det är en intressant idé men jag är inte övertygad om att det löser hela problemet, säger Göran Enander innan han rusar till taxin som ska ta honom till färjan hem.
Ett trettiotal personer deltog i seminariet.
Sandra Widing