Magmas färska ungdomsbarometer avslöjar en tydlig könspolarisering bland svenskspråkiga unga i Finland och på Åland. Medan en tredjedel av pojkarna i åldern 15 till 19 år identifierar sig politiskt till höger, lutar lika många flickor åt vänster. Skillnaderna är särskilt tydliga i värderingsfrågor, där flickor är betydligt mer positiva till abort än pojkar.
Jacob Strandell, forsknings- och utvecklingschef vid Ungdomsbarometern, beskriver en växande konservativ trend bland unga som en reaktion på otrygghet och oro för framtiden.
– De konservativa attityder som ökat bland unga i Finland, Sverige och stora delar av västvärlden verkar till stor del vara en följd av otrygghet och politisk uppgivenhet. Många unga upplever världen som mer osäker och oroar sig över fler saker än tidigare. Samtidigt har de en känsla av att det politiska systemet saknar förmåga att skapa verklig förändring. När världen upplevs som otrygg skiftar fokus ofta till att säkra trygghet i det egna livet här och nu, snarare än att engagera sig i stora idealistiska eller progressiva samhällsfrågor, säger han.
Markanta könsskillnader
Frågan kvarstår varför skillnaderna i värderingar mellan flickor och pojkar blivit så markanta, särskilt gällande abort och politiska attityder.
– Det är svårt att säga varför skillnaderna ökat just på senare år. Vi vet att unga tjejer generellt värderar liberal politik och progressiva samhällsfrågor högre, medan killar tenderar att fokusera på mer konkreta frågor som ekonomi och brottsbekämpning. Det kan också bero på att killar som grupp upplever sig ha varit större relativa förlorare under perioden av liberal politik i västvärlden, säger Jacob Strandell.
Magmas svenskspråkiga ungdomsbarometer 2024
• Syfte och omfattning: Undersöker svenskspråkiga ungdomars syn på livet, måendet och framtiden. Fjärde mätningen, tidigare genomförd 2018, 2020 och 2022. Materialinsamling av Taloustutkimus baserad på svar från 1.666 ungdomar i åldern 15–19 år, inklusive åländska unga.
• Invandring och rasism: Endast 40 procent stöder i dag mer invandring till Finland (jämfört med 70 procent för sex år sedan). Stödet bland pojkar har sjunkit från 63 procent till 28 procent. 39 procent upplever att rasismen bland unga har ökat (jämfört med 24 procent för sex år sedan).
• Abortfrågan: 80 procent av flickorna valde det tydligaste alternativet för rätten till abort, jämfört med 46 procent av pojkarna.
• Miljö och klimat: Oro för miljön har minskat från 79 procent (2018) till 43 procent i dag. 46 procent av pojkarna anser att Finland gör tillräckligt för klimatet, jämfört med 19 procent av flickorna.
• Stress och prestationsångest: 68 procent av flickorna känner sig ofta stressade, jämfört med 40 procent av pojkarna. 65 procent av flickorna upplever prestationsångest, medan siffran för pojkar är 37 procent.
• Skärmanvändning: 71 procent av flickorna och 52 procent av pojkarna anser sig beroende av sin skärm eller telefon. Fler flickor än pojkar rapporterar också ett beroende av sociala medier.