Åländsk ost är ämnet för den jubileumskokbok Ålands centralandelslag har tagit fram i samarbete med Åland Culinary Team. Recepten är kryddade med en dos historia.
Då ÅCA startade 1921 var det som en centralaffär för landskapets då 19 mejerier. I dag producerar man över 1.300 ton ost per år med mjölk från 45 gårdar i storleken 10 till 200 kor.
Jubileet firar andelslaget med att ge ut en kokbok tillsammans med tävlingskocklaget Åland Culinary Team. I boken varvas svartvita, historiska foton med Daniel Erikssons nytagna bilder från ostproduktionen och i ostarnas hemmamiljö. Bomarsundsosten i Bomarsund, Kastelholmsosten i Kastelholm, ja, ni förstår.
-Vårt mål är att läsaren ska få lära sig om ost, inspireras i sin matlagning och samtidigt få reda på lite om vår historia, säger Pia Nyberg, marknadskommunikatör på ÅCA och projektledare för boken.
Ost i desserten
Bokens 28 recept spänner från enklaste enkla till lite mer avancerade och hela vägen från förrätt till dessert.
-Den åländska osten håller hög kvalitet och är smakrik och mångsidig, säger Jonas Backman, lagledare i Åland Culinary Team.
Vilken av de åländska ostarna är roligast att jobba med?
-Jag gillar mycket smak så Bomarsund och Kungsgård passar mig bäst.
Biogasanläggningen
Samtidigt som boken lanseras passar man på att informera om arbetet med biogasanläggningen Gastronomen. Efter ett års inkörning börjar tekniske chefen Bernt Bergman nu förstå sig på Gastronomens känsliga själ. Syror som bildas vid den första, anaeroba processen har ställt till det under inkörningsperioden.
-Nu kör vi på cirka 90 procent av anläggningens kapacitet men inom kort ska vi öka det, säger Bergman.
Gastronomen tillvaratar ÅCA:s restprodukter vassla och kärnmjölk och förvandlar dem till energi, avloppsvatten och biogödsel. Den energi som kan produceras per år motsvarar 264.524 liter brännolja.
-Hittills har vi minskat mejeriets koldioxidutsläpp med 87 procent.
Ålandstidningen