Att ÅCA ska börja producera ekologisk mjölk är inte en ny tanke. Idén har funnits sedan mitten av 90-talet. Men det är en lång väg innan den ekologiska mjölken slutligen står på frukostbordet.
Först handlar det om en omställning på gården. Det krävs att det finns en ekologisk odling som ger ekologiskt foder. Fodret ska godkännas och sedan ska kossorna äta av fodret en viss bestämd tid.
–Sedan är det oftast så att man inte har tillräckligt mycket ekologiskt foder på sin egen gård, då måste man få tag på mer i närområdet, säger Johannes Snellman.
På Åland börjar man närma sig en första gård som kan producera ekologisk mjölk. Frej och Susan Bomansson i Saltvik har snart gått igenom samtliga steg.
–Om allt fungerar optimalt så kan de producera ekologisk mjölk i november nästa år.
Bageriet enklare
Nästa steg i tillverkningen är förädlingen av mjölken. Även här krävs stora anpassningar för att mjölken ska bli ekologisk.
–När det gäller bageriet, som är godkänt för ekologisk produktion, så är det enklare, här kan man ha skilda bakbord och hålla mjöl och annat på olika platser, säger Johannes Snellman.
Men med mjölken är det svårare då den ska igenom många olika rörsystem och pumpar. Johannes Snellman säger dock att detta är något som ÅCA kommer att kunna klara av.
–Men sedan är det den tredje biten: Någon ska vilja ha mjölken också.
I Sverige har man satt upp klara mål om hur mycket av mejeriprodukterna som ska vara ekologiska en viss tid. Sedan har institutioner, myndigheter och producenter samarbetat för att nå målet.
För diskussioner
På Åland för ÅCA diskussioner med exempelvis landskapsregeringen och Mariehamns stad för att få till stånd ett liknande samarbete. Om man skulle tillverka ekologisk mjölk och ställa ut den till försäljning utan stöd av samhälleliga institutioner tror inte Johannes Snellman att projektet skulle bli lyckat.
– Om vi bara skulle förlita oss på den försäljningen, då tror jag inte att vi skulle lyckas. Därför för vi diskussioner med andra.
Mariehamns stad har en miljöpolicy som säger att den ekologiska maten i stadens skolor, dagis och äldreomsorg ska uppgå till 30 procent av det ekonomiska värdet. Från och med 2020 ska de ekologiska livsmedlens ekonomiska värde vara minst 50 procent.
–Det är klart att man ska gå in för att ha ekologiska livsmedel. Men det är också en upphandlingsfråga, säger Henrik Häggblom, vikarierande kanslichef på Mariehamns stad.
Ekologisk mjölk är dyrare än vanlig mjölk. Johannes Snellman uppskattar att de skulle behöva få 25 cent mer för ekologisk mjölk för att täcka de merkostnader som uppstår från gården och genom förädlingsledet.
Närmare en ny linje än vad de är nu har ÅCA inte tidigare varit. Och Johannes Snellman tror att det är nödvändigt med ekologisk mjölk trots kostnaderna.
–Det ser mera hoppfullt ut än vad det någonsin gjort tidigare. Det kanske inte kommer att vara särskilt lönsamt från start, men vi måste vara med på tåget.
Petra Dahlgren