Under tisdagen inleddes de förberedande förhandlingarna i tvisten mellan det åländska it-bolaget Pedago och landskapets it-bolag Åda. Pedago stämmer Åda på 2,7 miljoner euro i skadestånd för utebliven vinst efter ett upphandlingsförfarande som de anser vara olagligt.
Bakgrunden är att Åda 2015 upphandlade ett löne- och personalsystem till landskapet, kommunerna och Ålands hälso- och sjukvård. Pedago deltog i förhandlingarna till en början men drog sig sedan ur för att de inte kunde möta kraven i anbudsförfrågan.
Det enda bolaget som svarade ja på alla ska-krav var det finländska it-företaget Abilita och 2016 tecknades ett ramavtal mellan Åda och Abilita.
Men Abilita har sedan dess haft stora problem med att uppfylla avtalet. Det utmynnade i en dialog mellan parterna och 2018 skrevs ett tilläggsavtal till ramavtalet.
– Vad Åda borde ha gjort är att agera i enlighet med upphandlingslagen. De borde ha hävt avtalet med Abilita och inlett en ny upphandling, säger advokat Patrik Lindfors som företräder Pedago.
Pedago menar att Åda har gått med på att göra betydande förändringar i avtalet som en eftergift gentemot Abilita, och därmed agerat lagstridigt.
– Flera moduler och en tredjedel av ska-kraven togs bort, samt att leveranstiden förlängdes. Åda har därmed ändrat upphandlingen och det ursprungliga ramavtalet, säger Patrik Lindfors.
Pedagos uppfattning är att om den ursprungliga upphandlingen hade formulerats på ett annat sätt skulle de ha vunnit. De har åsamkats skada i form av kostnader för upphandlingen och utebliven vinst på uppskattningsvis 220.000 euro per år i 12 år.
Omotiverat skadestånd
Åda bestrider yrkandet och anser att det ska förkastas.
Man ifrågasätter kraftigt skadeståndsbeloppet och vill att Pedago återkommer med en mer detaljerad kalkyl som förklarar vad beloppen grundas på.
– Det är höljt i dunkel hur man kommit fram till en summa på uppemot tre miljoner i skadestånd, säger advokat Anders Bygglin, Ådas ombud.
– Varifrån kommer uppskattningen? Jag betvivlar att Pedago ens själv tror att man kan ha framgång med ett sådant yrkande.
Oavsett anser inte Åda att de är skyldiga Pedago skadestånd eftersom Pedago inte hade möjlighet att leverera det som krävdes i den ursprungliga upphandlingen.
– Man vet inte vem som skulle ha ställt upp i en ny upphandling eller vilka händelseförlopp det hade lett till. Att Pedago skulle ha vunnit är fullständig spekulation och kan inte ligga till grund för skadeståndskrav, säger Anders Bygglin.
Enligt Anders Bygglin förde Åda interna diskussioner om att häva avtalet med Abilita när det visade sig att de hade svårigheter i leveransen. Men man kom fram till att försöka lösa saken och gjorde tilläggsavtalet för att undvika större problem.
Var ändringarna i tilläggsavtalet så väsentliga att Åda inte skulle ha fått göra dem? Det är frågan som ska prövas i rätten. Huvudförhandlingen hålls den 14 och 15 december i Ålands tingsrätt.
Tidslinje över tvisten mellan Åda och Pedago
2015: Åda inleder upphandlingen om ett löne- och personalsystem.
Pedago deltar i förhandlingarna till en början, men drar sig sedan ur för att de inte kan möta kraven i anbudsförfrågan.
2016: Åda skriver ett ramavtal med det finländska it-företaget Abilita, som svarat ja på alla ska-krav i upphandlingen.
2018: Efter att Abilita haft svårigheter med att uppfylla ramavtalet skrivs ett tilläggsavtal med Åda.
2020: Pedago ville få tillgång till avtalet för att se om kraven ändrats efter att man tagit tillbaka sitt anbud, men Åda lämnade inte ut handlingarna. Det stred mot offentlighetslagstiftningen, konstaterar JO i juni 2020.
Pedago anser att Ådas upphandling har varit lagstridigt, och att Pedago genom den gått miste om ramavtal och vinst. I juni stämmer de Åda på 2,7 miljoner euro i skadestånd för utebliven vinst, samt 44.000 euro i skadestånd för kostnader till Åda i samband med upphandlingen.
2021: Huvudförhandlingen hålls den 14-15 december i Ålands tingsrätt.