Ketzia Karring, hygienikerveterinär vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, informerar om riskerna med afrikansk svinpest eftersom ålänningar generellt sett reser en hel del och eftersom jaktresor österut förekommer.
I ett pressmeddelande uppmanar hon jägare att vara försiktiga när de återvänder hem från jaktresor i de baltiska länderna, Polen, Ryssland eller andra länder i de östra eller sydöstra delarna av Europa, Sardinien eller Afrika.
I september konstaterades det första fallet i Estland hos ett dött vildsvin. Sjukdomen har även konstaterats i Lettland, Litauen och Polen hos både vildsvin och på svingårdar.
– Utgående från den riskprofil som livsmedelssäkerhetsverket Evira gjort för sjukdomens spridningssätt till Finland har man ansett att det största hotet är människor som rört sig på områden där svinpest konstaterats, skriver Ketzia Karring.
Ingen införsel
Smittan kan spridas med jakttroféer och nedsmutsad utrustning. Det är viktigt att rengöra och desinficera utrustning, kläder och skor som använts under jakten. Det gäller även jakthundarnas utrustning.
– Man ska dessutom se till att hundens päls är ren då den kommer tillbaka, skriver Ketzia Karring.
Efter att man återvänt ska man inte besöka svingårdar under de första två dygnen.
Viruset förstörs inte av frysning eller vid låga matlagningstemperaturer. Därför får inte svinkött, vildsvinskött eller livsmedel som innehåller sådant kött föras in från områden där afrikansk svininfluensa förekommer. Inte ens för eget bruk.
– Afrikansk svinpest är en allvarlig djursjukdom som sprids med lätthet, och om sjukdomen spred sig till landet skulle det innebära stora ekonomiska förluster för svingårdarna och hela köttindustrin, skriver Ketzia Karring.
Afrikansk svinpest smittar inte till människor och har aldrig påvisats i Finland.
Anna Jakobsson