Minskad makt för läkarna samt ett stopp för skattefinansierade lyxresor till Sydafrika och fiffel med dagtraktamenten. Det säger förvaltningschefen Peter Rask ligger bakom den kritik som riktats mot honom.
SJUKVÅRD I går skrev Ålandstidningen om den hårda kritik som riktats mot Peter Rask, förvaltningschefen för ÅHS, i ett antal brev till styrelsen. Bland annat har elva AT-läkare skrivit på ett upprop mot Rask. Även Läkarförbundet, AT-studierektorn Ove Mattsson och ÅHS-läkaren Mogens Lindén är hårda i sin kritik av Rask.
Nu ger Peter Rask själv sin syn på striden. Enligt förvaltningschefen är kritiken helt felriktad. I stället handlar allt om en reaktion på ett förändringsarbete och på att han tagit i med hårdhandskarna mot fusk och särintressen som finns inom ÅHS.
-Angreppet hänger samman med det nya reglementet som ger mindre makt åt läkarna. Enligt det gamla reglementet utsåg chefsläkaren de olika klinikcheferna. Enligt de nya reglementet är det ledningsgruppen som gör det. Detta öppnar för att fler som inte är utbildade läkare blir klinikchefer, vilket är något som läkarförbundet kraftigt har motsatt sig.
Specialintressen
Enligt Peter Rask har läkarna länge haft en stor makt vid ÅHS, vilket fått konsekvenser för vilken typ av vård man producerar.
-ÅHS producerar inte den vård som det finns ett behov av på Åland. Vi producerar den vård läkarna är intresserade av att ägna sig åt. Det är deras specialintressen som styr vad vi gör. Det är därför vi delat ut snarkapparater till nästan halva Ålands befolkning samtidigt som vi är urusla på smärtlindring.
Funderar det så än i dag?
-Ja. Nu har jag precis gett order om att vi ska handla upp en smärtkonsult. Men det är inte så lätt att förändra detta. Man riskerar att trampa många på tårna.
Hur har det kunnat bli så här?
-Det har inte funnits någon effektiv styrning av verksamheten. Ledningsgruppen och styrelsen har inte alltid dragit åt samma håll, och även inom ledningsgruppen har de funnits många olika viljor. Då har förändringar inte blivit av så fort det uppstått protester.
-Tidigare har det gått att stoppa planerna genom vaga protester. Nu är det nya tider, och det är det folk inte begriper. Man kan inte komma med svepande kritik längre och bara tro att allt ska bli som förut.
Kritiken från AT-läkarna då. Vad handlar den om?
-Det är två saker som skapat irritation. Tidigare har AT-läkare åkt på utbildningsresor till Sydafrika och andra exotiska resmål där utbildningen inte direkt varit huvudmålet med resan. Det har jag satt stopp för. Jag kan inte acceptera att AT-läkarna åker på dessa typer av resor för skattebetalarnas pengar. Speciellt när samma utbildning finns i Sverige.
-De andra stötestenen är de indragna dagtraktamenten för utbildningsresorna till Uppsala. Kontrollen av dessa resor har varit dålig, och det har visat sig att vissa bara har uppgett att de åkt på denna utbildning, men i själva verket åkt hem. Det har varit fråga om rent bedrägeri, och i ett fall har en AT-läkare till och med fått betala tillbaka pengarna.
Bedrägeri
Peter Rask förklarar att det egentligen är omöjligt för honom att kontrollera vilka som deltar i utbildning och vilka som fuskar. Däremot får AT-läkarna fortfarande ersättning för sin resa och sitt boende. Det är bara dagtraktamentet för utlandsresan som dragits in.
AT-läkarna vänder sig också mot en disciplinåtgärd riktad mot en enskild läkare. Vad handlar detta om?
-AT-läkaren ansökte till chefsläkaren om att få åka på en utbildningsresa till Riksgränsen med sin flickvän. I inbjudan stod det att alla deltagare skulle ta med sig skidorna eftersom de skulle bli mycket tid i skidbacken.
-Han fick avslag, men nöjde sig inte med det. Så fort det hade kommit en ny chefsläkarvikarie lämnade han in samma ansökan på nytt, utan att tala om att han redan hade fått nej en gång. Det är på gränsen till bedrägeri.
-Han har också vid flera tillfällen trängt sig förbi personalen på chefsläkarkansliet, som upplevt det hela som obehagligt. Man måste visa respekt mot sina medmänniskor. Det är som att det lever kvar något hierarkiskt här, där man inte behöver visa alla medarbetare samma respekt.
Kunde du inte ha tagit upp detta med honom i ett personligt samtal i stället för ett protokollfört möte?
-Jag ansåg att det inträffade var så pass allvarligt att om det hände igen ville jag kunna visa upp ett papper på att han redan tidigare fått en tillsägelse.
Grupptryck
Peter Rask hävdar att han gjort mycket för att AT-läkarnas situation ska förbättras, något som ingen brytt sig om tidigare.
-När jag var ny som chefsläkare kallade jag till ett möte med AT-läkarna. De var glada över att vi hade mötet och att någon så högt upp i organisationen brydde sig om deras situation. Det hade ingen gjort tidigare.
-AT-läkarnas situation är mycket bättre nu än vad den var för ett år sedan. Jag har inte sagt nej till ett enda förslag AT-läkarna eller Ove Mattsson kommit med, förutom traktamentena och dessa resor till exotiska platser. Jag lät till och med en av dem bo i min lägenhet i Örebro och jag har hållit undervisning för dem. Ove Mattsson ville också utöka antalet AT-läkartjänster med två, och det har jag verkställt.
Men elva AT-läkare har ändå undertecknat brevet, så missnöjet verkar vara utbrett.
-Det är ett par individer som varit pådrivande. Resten har fallit för grupptrycket. Det känns lite konstigt när alla önskar mig trevig helg på fredagen och sedan för fram dessa osanningar, trots att vi jobbat så bra ihop. Jag förstår inte ens vad de menar med att jag skulle ha motverkat AT-läkarna. Jag har ju gjort det bättre för dem!
Det låter som om du anser att läkarkåren är väldigt bortskämd. Att de vill ha bra betalt, åka på exotiska resor och göra lite vad de vill på jobbet. Är det så?
-Det gäller inte hela kåren, utan vissa enskilda individer. Det finns många engagerade läkare som tar ett otroligt ansvar.
SJUKVÅRD ÅHS-läkaren Mogens Lindén har skrivit ett av de kritiska brev som inkommit till styrelsen för ÅHS. I brevet anklagar han Peter Rask för maktmissbruk. Han talar också om en djup förtroendekris mellan Peter Rask och viktiga personalgrupper.
-Jag tycker det är bra att Mogens Lindén är engagerad. Men redan före min tid började han spåra ur. Efter att tidigare varit i en ledande position inom ÅHS har han blivit allt mer marginaliserad. I takt med detta har han blivit frustrerad.
-Jag har sett många mycket hårda brev som skickats från honom genom åren till olika personer inom ÅHS. Nu är det jag som är i skottgluggen. Det har till och med gått så långt att en av klinikcheferna hotade sluta om Mogens blev chefsläkare.
Han har dragit tillbaka sin ansökan om att få bli chefsläkare. Var han någonsin aktuell för tjänsten?
-Nej, aldrig. Det har han nog själv känt på sig också. Det var precis samma sak förra gången. Han sökte tjänsten som chefsläkare samtidigt som mig, och när han förstod att han inte skulle få den drog han sig ur. Det är ett löjligt spel han spelar.
-Jag upplever att han helt har spårat ur i vissa sakfrågor. Vi ett tillfälle ringde han personalchefen och var arg över att läkarna vid hälsocentralen skulle få lägre ersättning eftersom deras inställningstid hade förlängts från en halv till en timme. Han sa att det är okej med en inställningstid på en timme, men att de då vill ha betalt som om de hade haft en inställningstid på en halvtimme. Det är helt ofattbart hur man kan ringa till personalchefen och ens föreslå något sådant.
Han anklagar också dig för att ha lagt sig i din frus lönesättning när hon vikarierande Ove Mattsson.
-Det är helt sinnessjukt. Hon är läkare inom samma område som Ove. Hon är dessutom trippelspecialist, disputerad och har haft ansvaret för läkarutbildningen på ett flertal universitetssjukhus. Hon är otroligt meriterat, mer meriterad än Ove.
-Jag frågade Ove om hon kunde komma och vikariera en vecka för att prova på hur det är. Då sa han att hon kunde få samma lön som honom för enkelhetens skull. När hon sedan fick sitt lönebesked hade hon fått en väsentligt lägre lön än så. Så jag tog kontakt med Ove och påpekade detta. Det var inte fråga om att försöka påverka hennes lön, utan jag påpekade bara att det hade blivit ett tekniskt fel.
Kunde inte hon påpeka detta själv?
Jo, det går förstås att ringa från Sverige men det rörde sig bara om en veckas vikariat och jag träffar ju ändå Ove varje dag.
Han anklagar dig också för att blockera två viktiga tjänster eftersom du både är förvaltningschef och tjänstledig chefsläkare.
-Det kan jag inte göra något åt, förutom att säga upp mig då. Det fungerar så. Om man får en tidsbegränsad tjänst blir man automatiskt tjänstledig från sin ordinarie tjänst. Det var inget jag ansökte om.
Mogens Lindén kommentarer Peter Rasks uttalanden på följande sätt.
-Ett av de enklaste retoriska knepen som finns är att försöka misstänkliggöra budbäraren. Det andra retoriska knepet är att diskutera helt andra frågor och pådyvla sin kontrahent uppfattningar som inte har med den aktuella frågan att göra.
-Jag har min fulla tilltro att mottagarna av den skrivelse jag skrivit hanterar frågan på ett korrekt och sakligt sätt. Jag ingeting emot personen Peter Rask. Jag är dock på ett antal punkter mycket kritisk till hans ämbetsutövning, liksom en stor del av läkarkåren vid ÅHS.
Fredrik Rosenqvist