Vad betyder det här för patienttransporterna och patienterna?
– Det här innebär att det blir mycket krångligare för patienter som ska ta sig till Åbo universitetscentralsjukhus. De flesta patienter som får vård utanför Åland sköts om i Åbo och vi har strategiskt valt att öka våra flöden dit. Så det är många patienter som drabbas, säger Jun Nagamori.
Enligt statistik för 2024 har i genomsnitt 24 unika patienter samt ett oklart antal följeslagare per vecka flugit mellan Mariehamn och Åbo med ersättning från Folkpensionsanstalten (FPA).
Arbetar ni med det här på något sätt?
– Landskapsregeringen jobbar med att ta fram en fungerande trafiklösning. Parallellt med det måste vi titta på resealternativ och övernattningsmöjligheter för patienterna i Åbo.
Har ÅHS ansvar för att det ska fungera för patienterna med resor och övernattning?
– Nej, inte i en juridisk mening. Men vi tar ett stort ansvar för att få transporterna att fungera. Vi har en välfungerande transportenhet som hjälper till med flygbokningar, ersättningar och den typen av frågor.
ÅHS har däremot ett ansvar för akuta vårdtransporter.
– Vi kommer fortsatt att ha möjlighet att flyga med helikopter.
Är du orolig för hur det ska gå för patienterna?
– Ja, jag är mycket orolig för hur vi ska lösa det här. Det är tyvärr inte första gången som vi får de här problemen. Senast var i februari 2022. Då tog landskapsregeringen i snabb takt fram en lösning för reguljärtrafiken.
– De jag är mest orolig över är de patienter som har svårt att ta sig till Åbo med färja. Och kanske främst de patienter som har upprepade behandlingar i Åbo.
Om möjligheten att resa fram och tillbaka till Åbo samma dag försvinner har dessa patienter inte längre möjlighet att bo hemma under sina behandlingar.
Känns det som kort om tid ur ÅHS perspektiv om flygen upphör i slutet av oktober?
– Ja, absolut. Vi har börjat titta på övernattningar och liknande. Men de alternativ som vi kan ta fram ersätter inte en fungerande flygtrafik. Att ta Åbobåten nattetid kan vara en krävande resa för flera patientgrupper.
Tror du att man hittar en lösning som innebär fortsatt flyg?
– Man har kunnat lösa liknande situationer tidigare på olika sätt. Den här linjen har varit i farozonen många gånger. Det är helt enkelt svårt att få lönsamhet på den.
Kan det här öka ÅHS kostnader på något sätt?
– Det är för tidigt för oss att säga vad det här kommer att innebära.