I går behandlade ÅHS styrelse budgetförslaget för 2018. Den totala budgetramen som ÅHS har är på 74.480.000 euro, 2.000.000 euro mindre än föregående år. Efter att hänsyn tagits till konkurrenskraftsavtalet så är inbesparingskravet 900.000 euro. 350.000 euro av dessa beräknas komma från ökade intäkter genom bland annat högre försäkringsavgifter, FPA-ersättningar och övriga ersättningar.
Den största neddragningen görs på vård utom Åland. Här dras budgeten ner med 500.000 euro.
– Orsaken är att vi har satt fokus på vård utanför Åland och det har gjort att kostnaderna har sjunkit. Ny teknik och nyanställd personal gör att vi kan behandla mer hemma än förut, säger Annette Holmberg-Jansson.
Dessutom tas den nya magnetresonanstomografi-apparaten i bruk vid årsskiftet vilket också gör att fler kan stanna kvar på Åland för undersökningar.
– Allting tyder på att vi kan dra ner den externa vården med 500.000 euro, säger Annette Holmberg-Jansson.
Stort investeringsbehov
Investeringarna som behöver göras nästa år kommer att vara kostsamma. Av de 5,9 miljoner euro som beräknas behövas ska 5,2 miljoner euro gå till IT. 2,7 miljoner euro ska gå till bland annat nya programvaror. I övrigt handlar det om investeringar i det nya vårdinformationssystemet. Det ska påbörjas 2018 och kommer att kosta 2,5 miljoner i investering under 2018 och 1,3 miljoner under 2019.
Något som kostar är köp av nya licenser. Här räcker inte pengarna till.
– Vi måste äska om en utökning av budgetramen på 600.000 euro, säger Annette Holmberg-Jansson.
Officepaketet och licenser till e-receptprogram är sådant som drar iväg.
– Det är en stor utmaning. Dataskyddsförordningen ställer höga krav och det krävs mer resurser.
Bara vårdinformationssystemet kommer att kosta en miljon euro i driftskostnader per år.
– Jag tror att det här kommer att bli den stora utmaningen. Vi kan inte dra ner på vården i samma omfattning som vi måste investera i uppdaterad IT-verksamhet.
På Åland har kostnaden för IT uppgått till 1,5-1,7 procent av den totala budgeten. Motsvarande siffra i Finland är 4,5 procent.
– Vi måste göra det här nu och jag tror att det finns ett brett stöd för det här i landskapet, säger Annette Holmberg-Jansson.
Satsningar
ÅHS planerar förstärkningar inom diabetesvården vid primärvårdskliniken.
– Går man in i ett tidigt skede förminskar man lidandet och ökar möjligheten att leva ett normalt liv.
Fysioterapin kommer att förstärkas med motsvarande en tjänst som ska finnas inom primärvården. Här ska de som har besvär i stöd- och rörelseorganen kunna få hjälp direkt utan att först behöva gå via läkare.
– Det är en direkt nysatsning från och med nästa år.
Fyra tjänster tas bort inom städ. Det är vakanta tjänster så ingen personal kommer att sägas upp. En 60-procentig tjänst på laboratoriet försvinner genom pensionering och två stycken tjänster dras in från medicinkliniken, detta är beslutat sedan tidigare men faller på 2018 års budget.
Budgetförslaget lämnas till landskapsregeringen på måndag.
Petra Dahlgren