Vid lagtingsårets öppnande var Peter Lindbäck på plats i presidenten Sauli Niinistös ställe. Han inledde sitt tal med att konstatera att pandemin har medfört stora utmaningar för alla.
– Det finns även detta år all anledning att uttrycka en synnerlig erkänsla och tacksamhet för det gedigna arbete som självstyrelsemyndigheterna och berörd personal, främst beslutsfattarna, landskapsläkaren, personalen vid ÅHS och andra inom vårdsektorn, har axlat för att efter all sin förmåga och på bästa sätt lotsa Åland och ålänningarna genom pandemin, sade han.
Han var dock bekymrad över hur relationen mellan Finland och Åland har utvecklats sedan pandemins utbrott. Även sedan förra året har relationerna försämrats och friktionen ökat, sade han.
– Det aktuella rättsområdet om smittsamma sjukdomar med den delade behörigheten mellan riket och landskapet har gång på gång visat att det borde ha funnits på förhand uppgjorda direktiv, spelregler och system som skulle ha aktiverats i och med pandemins intåg i landet.
Han lovade att statsförvaltningen på Åland ska bistå i arbetet med att bygga upp Ålands ekonomi igen på de sätt man kan.
– Jag utgår också från att den sammantagna statsmakten bättre måste sätta sig in i Ålands särställning och de särlösningar som det självstyrda Åland måste tillerkännas. Om inte förr så nu är det hög tid att bägge parter vinnlägger sig om att de goda relationerna återskapas, sade han.
Hårda ord om självstyrelsen
Bert Häggblom betonade i sitt tal att hela den åländska samhällsstrukturen bygger på uttrycket ”avtal ska hållas”.
– Således har vi en lång väg att vandra för att utveckla vår självstyrelse till givet löfte, sade han och riktade sig direkt till Peter Lindbäck.
Han sade att han redan i sitt tal för ett år sedan begärde landshövdingens hjälp att få fram en ny och utvecklad självstyrelselag. Arbetet tycks dock gå mycket långsamt, konstaterade han.
– Som avtalspart måste vi få fram en utveckling om Åland ska kunna blomstra också i framtiden. Jag ser fram emot att arbetet med en ny självstyrelselag ska avancera så att vi i lagtinget kan erhålla ett förslag som kan omfattas, men det förutsätter att republiken Finland erbjuder Åland den vidsträckta självstyrelse som det en gång givits löfte om.
Han riktade ett särskilt tack till smittspårarna vid ÅHS. Han tackade också Ålands fredsinstitut för arbetet med att informera om demilitariseringen.
”Undvik lån”
I sitt tal till lagtinget och landskapsregeringen (LR) återkom Bert Häggblom vid flera tillfällen till den lånefullmakt som finns i LR:s budgetförslag.
– Som politiker måste vi komma till rätta med underskottet. Det viktigaste för oss alla är att vi skapar trygghet i samhället och inte börjar låna, vilket framtida generationer i så fall måste reda upp. Vi måste alla inse att det inte är någon lösning att börja låna till driften, sade han.
LR bör eftersträva att hålla budgeten i balans, så att ”upplåning undviks”, sade han också.
– Det bör leda till eftertanke hos oss politiker att vi ser till att hålla budgeten i balans utgående från de inbetalda skatterna. Då borde det inte finnas orsak att börja låna.
Musikframträdanden
För att uppmärksamma 100-årsjubileet av självstyrelsen var sopranen Therese Karlsson och pianisten Patrik Komorowski inbjudna till lagtingets öppnande.
De uppträdde med åländska Lars Karlssons tonsättning av Arvid Mörnes dikt ”Sol” och Knut Grüssners tonsättning av Göran Anderssons dikt ”Havet”.
Patrik Komorowski ackompanjerade även lagtinget som gemensamt sjöng ”Ålänningens sång” som avslutning på det högtidliga öppnandet.