Ålands hälso-och sjukvård största satsning i budgeten för 2012 riktas till unga med ätstörningar och självdestruktivt beteende.
Den totala budgeten ligger på 77 miljoner euro och sträcker sig en bit utanför landskapsregeringens ramförslag.
-Så att vi ska kunna anställa vad vi anser vara nödvändig personal, säger ordförande Torbjörn Björkman.
SJUKVÅRD Vid pressträffen säger ÅHS styrelseordförande Torbjörn Björkman att budgeten för 2012 präglas av stramhet med ett fåtal nya satsningar som kommer till stånd med hjälp av omprioriteringar. Med de 77 miljonerna som finns i budgeten satsar ÅHS på nya tjänster och en del ombyggnader och renoveringar.
-Vi har gått lite utanför ramförslaget från landskapsregeringen för att kunna göra de personalinvesteringar som vi tycker är mycket angelägna, närmast nödvändiga. Vi kan väga upp det genom att visa upp större inkomster och att vi dragit ner på investeringarna, säger Björkman.
-Samamnfattar vi de senaste åren har konsumtionskostnader blivit dyrare eftersom priset på material och läkemedel hela tiden går upp, men vi har bland annat dragit ner kostnaderna för extern vård eftersom vi kunnat tagit hem många patienter och behandlat dem här på Åland.
Prioriterar Gullåsen
Läkemedelscentralen ska göras om och medicinska kliniken ombyggnad kommer att påbörjas i höst. Även gynekologiska polikliniken ska renoveras.
-Men detta är projekt som redan är igång och budgeterade. Vår största prioritet nu är Gullåsen. Vi behöver ännu diskutera detaljer inom planeringskommittén, men hoppas påbörja det nästa år, säger Björkman, som ännu inte kan säga om det blir ett nybygge eller ombygge.
Ökade intäkter
Patientavgifterna ska inte höjas.
-Utan vi kan istället finansiera vår verksamhet med hjälp av ökade intäkter, säger Björkman.
Det handlar om försäkringsbolag som enligt en lag, som kom 2005, måste betala för vård efter trafikolyckor och arbetsolyckor. Dessutom får man in pengar på såld vård för de som behandlas på ÅHS, men inte bor här. Bland annat kan det röra sig om gästdialyser för njurpatienter.
Vill behandla alla här
När det gäller den operativa verksamheten riktas den största satsningen till unga personer upp i 25 års åldern med ätstörningar och självdestruktivt beteende med en nyplanerad dagverksamhet.
-Förut har vi skickar bort patienter som sedan kommit tillbaka och blivit sjuka igen. Vi eftersträvar nu en större kontinuitet och målet är att kunna behandla alla patienter här med kontakt med hela familjen, säger klinikchef Christian Johansson.
Sju och en halv
Förvaltningschef Peter Rask lyfte fram att han är nöjd med de nya tjänster de fått in i budgeten, eftersom man prioriterat dessa.
Totalt har man fått sju och en halv tjänst till.
- Men då måste man komma ihåg att det en del gör sitt jobb redan i dag, men inte haft en ordinarietjänst, betonar Rask.
Ökad hotbild
De nya tjänsterna handlar bland annat om en deltidstjänst för en sjukskötare på onkologen, så att patienterna kan få sin behandling genom den öppna sjukvården.
Dessutom ska en särskild utsedd säkerhets-och arbetarskyddsansvarig anställas inom ÅHS.
- Eftersom personalen upplever en ökad hotbild och brandskyddet är eftersatt, säger Rask och tillägger:
-Alla organisationer i motsvarande storlek har en liknande tjänst.
Ny mobil tandvård
Ytterligare en nysatsning riktas mot hemsjukvården med tre nya sjukskötartjänster. Eftersom hemsjukvården blir allt mer avancerad och sjukskötarkompetens behövs. Dessutom satsar ÅHS återigen på en mobil tandvårdsenhet för att kunna serva människor i skärgården och hygiensköterska anställs på sjukhuset.
Liz Lindvall