Styrelsen för Ålands hälso- och sjukvård vill se över helikoptertransporterna av åländska patienter. Målet är att få en ökad kontroll över kostnaderna.
SJUKVÅRD Helikoptertransporterna av patienter till och från sjukhusen i Åbo och Uppsala är varje år en stor kostnad för Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS. Därför kommer ÅHS framöver att arbeta för att sänka kostnaden, enligt förvaltningschef Tom Axberg.
Ett led i det arbetet är att ansvaret för samordningen av transporterna flyttas från akuten till operations- anestesi- och intensivvårdsenheten. Samtidigt tillsätts en ny överläkartjänst på enheten med helikoptertransporterna som ett del av ansvaret.
Framförallt är det transporterna tillbaka till Åland som man vill få bättre kontroll över.
-Oftast är det en läkare i Åbo eller i Uppsala som tar ett beslut om en helikoptertransport tillbaka. Det är svårt för exempelvis en sjuksköterska här att argumentera emot, därför tror vi att det blir bättre balans i systemet om beslutet går via en läkare även här, säger Tom Axberg.
Bättre med egen helikopter
Förhoppningen är att både statistiken och rutinerna kring verksamheten kommer att förbättras genom förändringen. Styrelsen vill också se över om det går att använda den egna helikoptern i större utsträckning. Det är nämligen avsevärt dyrare att anlita sjöbevakningens superpuma.
År 2007 betalade sjukvården drygt 530.000 euro för 247 helikoptertransporter av patienter. Den utgiften ökade ordentligt under år 2008 då summan blev nära 720.000 euro för 319 helikopterflygningar, alltså en ökning med nästan 190.000 euro. I sifferuppgifterna ingår både flygningar som ersätts av FPA och flygningar som ÅHS ska betala själva.
Tone Nordling