» Fakta
ÅHS föreslagna inbesparingar, euro
Reducerat utbildningsanslag 20.000
Medel för kliniskt träningscenter 60.000
Extern vård utanför Åland 200.000
Medicinsk rehabilitering 150.000
Köpta tjänster för juridik och och samarbetsavtal 50.000
Nytt telefonisystem 50.000
Köpta it-tjänster 153.000
Utbildning och inventarier 27.000
Personalkostnader i form av pensionsavgångar 80.000
Köpta tjänster för underhåll och reparation 106.700
Extra personal och övertid 40.000
Handledning av personal 50.000
Totalt 986.700
ÅHS styrelse behandlade budgeten för 2022 vid sitt möte på fredagen. I det framkommer en inbesparing på 990.000 euro, alltså i princip en miljon, som var det sparbeting man haft på sig till nästa år.
– Det är ett stenhårt arbete från organisationen som ligger bakom att vi lyckades nå sparkravet. Det handlar om bestående förändringar i driftsbudgeten, det är ingen stor investering som försvinner eller som kan ploppa tillbaka senare. Det ska vi vara öppna med, säger styrelsens ordförande Wille Valve.
Han betonar att inga permitteringar är aktuella och att inga verksamheter har påverkats i någon stor utsträckning eller behövt upphöra.
– Man kan sammanfatta det som en sparbudget som levererar enligt uppdrag.
”Risktagande”
Den enskilt största inbesparingen är en nedskärning på 200.000 euro för extern vård utanför Åland.
Ser ni någon risk med det?
– Ja, det gör vi. Vi ägnade en del diskussion åt den här inbesparingen, hur mycket vi tror på den. Kontentan är att vi tror på den. Vården utanför Åland har minskat radikalt under pandemin och mer saker har börjat göras på Åland. Men det har varit hårda prioriteringar som vi tror blir bestående, säger Wille Valve.
Också förbättringar
Något annat som får stryka på foten i budgeten är ett kliniskt träningscenter för akuten som planerats under lång tid. Hela projektet sätts nu ytterligare på is.
Dessutom sänks anslaget för medicinsk rehabilitering med 150.000 euro. Det hör ihop med att vård och behandling som kan ges vid ÅHS inte ska remitteras till andra ställen, skriver ÅHS.
– Från verksamhetens sida finns det både förbättringar och försämringar i budgeten. En del saker blir rent av bättre, som till exempel den medicinska rehabiliteringen där vi nu börjar göra mer på Åland, säger Wille Valve.
Anslaget för utbildning minskar också.
– Det blir mer på webben. Det gör att utbudet kan utökas samtidigt som möjligheten att delta blir större och vi sparar pengar, säger Wille Valve.
Handledningen för nyrekryterad personal ska konkurrensutsättas för ytterligare en inbesparing.
– Vi tror att det också kan vara en förbättring.
”Gjort det som går”
Wille Valves bedömning är att åtgärderna i budgetförslaget inte påverkar verksamheten i någon stor utsträckning för de enskilda vårdtagaren.
– Men nu har man gjort det som går att göra utan att det påverkar. Personalantalet minskar inte. Med det kommande sparbetinget för 2023 med två miljoner blir det oundvikligt att det förändrar verksamheten. Vi måste minska på verksamheten om vi ska spara utöver den miljon som alla tillsammans lyckats skrapa ihop. Det ska jag vara ärlig med.
– Jag vill lyfta på hatten för ÅHS organisation som verkligen har försökt hitta inbesparingar som kan ge verksamhetsförbättringar. Det gick bra nu, men det räcker inte kommande år.
50.000 extra
På styrelsemötet godkände man budgeten med några mindre justeringar. Bland annat beslutade man att skjuta till 50.000 euro till primärvården.
– Där börjar man röra sig väldigt nära gränsen för vad som är lagligt, säger Wille Valve.
Enligt honom handlar det bland annat om vårdköerrna. ÅHS räknar dock med att inte ha någon betydande vårdskuld till följd av covidpandemin, utan bedömer att man kan klara av att hålla köerna på en rimlig nivå med den verksamhet man har nu.
Liten nettominskning
I budgeten framgår det att nettominskningen av konstnaderna, covidkostnader som man räknar med att kunna få ersatta av staten senare exkluderade, bara är dryga 230.000 euro och inte en miljon.
Vad beror det på?
– Minskningen är så liten eftersom de avtalsenliga löneökningarna är med i budgeten. De rår vi i styrelsen inte över, utan det har förhandlats mellan landskapets finansavdelning och facken. När vi fick uppdragsbeskrivningen var det tydligt att det var något vi inte behövde beakta, säger Wille Valve.