Facket Tehy riktar skarp kritik mot Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) för hanteringen av sjuksköterskans situation. Man anser att hon åtminstone borde få en ursäkt.
– Vi försöker få upprättelse å hennes vägnar, säger Erkki Santamala, verksamhetsledare för Tehy Åland.
Trots att det har gått två månader sedan Tehy skickade en skrivelse har ÅHS ännu inte svarat.
Ålandstidningen har frågat ÅHS om man kan tänka sig att ge en ursäkt i samband med den här publiceringen.
– Jag vill av princip inte svara på frågor om enskilda anställda, säger chefsöverläkaren Jun Nagamori.
Han hänvisar också till att ärendet är under beredning.
Vilken skyldighet har en arbetsgivare som misstänker journalintrång?
– Vid misstanke om att en anställd kan ha hanterat journalhandlingar i strid med lagar och bestämmelser gör ÅHS en utredning och bedömning utgående från de uppgifter som ÅHS har till förfogande. Om utredningen sedan visar att tjänstemannen på sannolika grunder gjort sig skyldig till brott görs en anmälan till polisen.
– Det rör sig med andra ord om två separata processer. En process där ÅHS gör en utredning om en anställd brustit i sin tjänsteutövning genom journalintrång och en annan process där rättsvårdande myndigheter avgör om personen gjort sig skyldig till brott.
Hur kan medarbetare, som läser patientjournaler som en del av sina arbetsuppgifter, känna sig trygga?
– Patientjournalen är medarbetarnas viktigaste stöd i arbetet och används kontinuerligt vid patientkontakter. Räknar vi in telefonkontakter sker det ett tusental vårdkontakter dagligen på ÅHS. Överlag är våra medarbetare mycket bra på att hantera patientjournalen och gör det med respekt för patienternas integritet. Om det finns ett vårdförhållande kan patientjournalen användas. Om det inte gör det ska man inte gå in i journalen. Det är mycket ovanligt att vi behöver göra en anmälan till polisen.