Priset avgjorde när ÅHS anlitade ett österbottniskt företag för magnetundersökningar i stället för att samarbeta med åländska Medimar.
-Om det skiljer flera procent är det kämpigt att säga att vi ska ta ett dyrare alternativ, säger förvaltningschef Tom Axberg.
VÅRD Tre företag hade lämnat in anbud på magnetundersökningarna: åländska Medimar, österbottniska Botnia Scan, som ÅHS samarbetat med i flera år, och Terveystalo från Helsingfors.
Efter förslag från chefläkare Margareta Bondestam och klinikchefen vid röntgenenheten, Kristian Eriksson, valde ÅHS:s ledningsgrupp att fortsätta samarbetet med Botnia Scan, som regelbundet besöker Åland med en MR-buss.
-Vi bedömde för- och nackdelar. Kostnaden var avgörande för beslutet, säger Bondestam.
Medimar krävde i sitt anbud att ÅHS skulle köpa 550 undersökningar om året av dem, vilket enligt Bondestam inte är försvarbart i spartider.
Borde man inte samarbeta med lokala aktörer?
-Det här var en EU-upphandling och vi följde de regler som gäller. Där finns inga speciella åländska infallsvinklar.
Lyssnar på sakkunniga
Förvaltningschef Tom Axberg anser att lokalt samarbete är att föredra, men säger samtidigt att saken måste behandlas som en upphandlingsfråga.
-Vi är lite ställda mot väggen. Om det skiljer flera procent är det lite kämpigt att säga att vi ska ta ett dyrare alternativ.
-Som förvaltare vill jag lyssna på våra egna yrkesmänniskor och helst inte gå emot deras sakkunskap.
Axberg förutsätter att alternativen tekniskt sett var likvärdiga och därför måste prislappen få avgöra, menar han.
Magnetundersökningarna kostar årligen cirka ett par hundratusen euro.
Måste vara lönsamt
Medimars styrelseordförande Carin Holmqvist säger att det är upp till ÅHS vem man vill samarbeta med. Men tillägger att upphandlingen var otydlig.
-Det var svårt att veta exakt vad de frågade efter och vilka kriterier de använde sig av. Därför var det svårt att lägga anbud som var jämförbara.
Varför krävde ni minst 550 undersökningar om året?
-De antydde i upphandlingsförfrågan att det rörde sig om ungefär 700 undersökningar per år.
-Det här är en dyr investering för oss och därför måste apparaturen användas mycket. Om ekonomin ska gå ihop måste vi komma upp i de här volymerna. Dessutom har vi tittat på hur statistiken ser ut och man börjar närma sig de siffrorna.
När Medimar lämnade in sin offert uppfattade man att tillgänglighet hade en viss betydelse för val av samarbetspartner.
-Vi uppfattar att det har betydelse att apparaten är tillgänglig varje vecka och inte bara 18 gånger om året.
Planerna inte skrinlagda
Efter att ÅHS:s ledningsgrupp fattat sitt beslut begärde Medimar ut protokollet från mötet. Inget konstigt med det, anser Carin Holmqvist.
-Det är intressant att se hur de gått tillväga. Så småningom är det upphandling igen och då är det bra om vi kan dra lärdom av hur man hanterar ärenden på ÅHS.
Har beslutet någon inverkan på er investering i MR-utrustning?
-Det tar vi ställning till på nästa styrelsemöte.
Hade ni räknat med ett samarbete med ÅHS?
-Det är en offentlig upphandling där det råder konkurrens.
-Privata vårdalternativ på Åland hade tagit ett rejält kliv framåt om vi fått möjlighet till ett samarbete med ÅHS. Men det här skrinlägger inte våra planer.
Sandra Widing