En rad åtgärder ska sättas in för att lösa den pågående läkarbristen inom primärvården. Det beslutade styrelsen för Ålands hälso- och sjukvård under fredagen.
LÄKARBRIST På hälsocentralen i Godby är 0,8 läkare verksam, men det borde ha varit hela tre. I Mariehamn är fyra till fem läkare i tjänst, men de å sin sida borde vara elva stycken.
Den akuta läkarbristen inom primärvården gör att kötiderna är långa och att sjuksköterskorna i tidsbokningen kommer i kläm.
- De har inte några tider att erbjuda när patienterna ringer, säger Björn-Olof Ehrnström, Ålands hälso- och sjukvårds förvaltningschef.
Värst är läget under maj och i början av juni. Under den tiden har nu tagits beslut om att hyra in läkare via ett bemanningsföretag i Sverige.
- Vi kan absolut inte bygga vår verksamhet på inhyrda läkare, men vi ser det som en akut åtgärd.
Privata samarbeten
En inhyrd läkare kostar 3.890 euro per vecka, en kostsam åtgärd, men ÅHS ser ingen annan lösning.
- I bästa fall lyckas vi hyra in i alla fall en person, men det är inte lätt, det är hård konkurrens även om inhyrda läkare, säger Björn-Olof Ehrnström.
En mer långsiktig lösning är att söka ett utökat samarbete med den privata sjukvård som finns på Åland. Läkare från de privata mottagningarna har redan inlånats under enstaka dagar. Nu överväger Ålands hälso- och sjukvård att köpa vårdtider hos Medimar och Cityläkarna för vissa patientgrupper.
- Vi ska utreda hur det skulle kunna gå till.
Locka fler sökande
Under våren har tre tjänster som primärvårdsläkare utlysts på Åland. Inte en enda sökande anmälde intresse.
Därför föreslås att landskapsregeringen ska skjuta till pengar för höjda läkarlöner.
- Vi har släpat rejält efter lönerna på rikssidan. Därför vill vi att det lönetak som finns i de åländska avtalen tas bort.
En annan lockåtgärd är att inrätta fler läkartjänster.
Hur ska ni hitta läkare till nya tjänster?
- Ett villkor för att kunna locka sökande är att minska på den hårda arbetsbelastning som läkare har i dag. Om tjänsterna blir fler minskar arbetsbördan och det lockar folk att söka.
Använda befintlig personal
Ytterligare en kompletterande lösning för att avlasta hälsocentralerna är vissa omstruktureringar. Barnenheten och gynekologin ska höras om de har möjlighet att ta hand om gravida och kontroll av småbarn.
- På båda de avdelningarna har vi en relativt bra bemanning, förklarar Björn-Olof Ehrnström.
Ett annat alternativ är att undersöka om delar av vården kan flyttas från läkare till specialistsköterskor.
Slutligen beslutade styrelsen att framöver utarbeta en strategi för hur man mer effektivt ska lyckas att rekrytera läkare till sjukvården.
- Det är inte bara på hälsocentralerna det är ett problem. Vi skulle även behöva rekrytera psykologer, psykiatriker och en öronläkare.
Tone Nordling