När gymnasieutbildningen från och med nästa höst blir avgiftsfri föreslås studiestödet samtidigt halveras. För studerande som behöver bo i studiebostad, exempelvis på grund av långa resvägar, minskar studiepenningen dock inte och inte heller för elever som är över 18 år och bor själva. En del av förslaget innefattar också en frysning av den årliga indexjusteringen av studiestödet under tre år.
Summa summarum kan det bli något mindre pengar att röra sig med framöver för många studerande. Men det finns knep som gör det lättare att få vardagen att gå runt. Det vet 23-årige Jonas Garpenmalm från Torsholma, Brändö, som redan efter årskurs nio valde att flytta till Stockholm för att gå gymnasiet och plugga media.
– Efter gymnasiet flyttade jag tillbaka till Åland och jobbade inom Brändö kommun. Men nu pluggar jag igen, den här gången tv-produktion på en skola i Småland. Just nu gör jag min praktik på Idol i Stockholm där jag jobbar med redigering, berättar han.
– Det blev en liten omställning att gå från en normal inkomst tillbaka till bidrag. De vanor man haft kan man inte längre ha som student.
Preppar matlådor
Jonas Garpenmalm är något av ett proffs på smart ekonomi för studerande. Nyligen medverkade han i ett videoklipp på Aftonbladet TV där han berättade om sina bästa tips för att få studiepengen att räcka längre.
Han skrattar:
– Nå, jag kanske inte är en expert. Men jag har en klasskamrat som gör sin film-praktik på Aftonbladet och han hörde att de skulle göra ett inslag om studentekonomi och kom att tänka på mig.
Jonas 6 bästa tips
1. Köp begagnat. Om du behöver ett skrivbord, fåtölj, eller bord. Kolla second hand. Många möbler säljs ruggigt billigt där. Jag tycker också att tyger till gardiner med mera är jättebilligt på second hand.
• 2. Gör matlådor. Det sparar mer pengar än man kan tro. Det är riktigt smidigt om du ser till att laga hela veckans matlådor samma dag. Då kan du göra roligare saker resten av veckan.
• 3. Gör inköpslista. Jag har personligen problem med att impulsköpa saker. Ofta när jag går i en butik brukar det slinka ner lite ditten och datten. Tankarna brukar gå så här: ”Det här kan vara bra att ha’’ eller ”I dag var det en tuff dag, jag förtjänar det här’’. För att undvika det här gör jag en inköpslista och håller mig stenhårt till den. Jag tittar inte ens på något om det inte står på listan.
• 4. Hitta en mat-app eller hemsida som ger tips på specifikt billiga recept. Mat är den näst dyraste utgiften efter boende som jag har. För att hålla kostnaden låg men ändå ha en bra balanserad kost brukar jag kolla efter ”ekonomi-recept’’ på olika mat-appar eller hemsidor. Det blir också lättare att göra inköpslistor efter recepten.
• 5. Köp storpack. Att köpa storpack är något jag försöker få in mer och mer i mitt liv. Till exempel har jag köpt in 12-pack med tandborstar och tandkräm. Det har gjort att jag sluppit tänka på att köpa det på över ett år. Så att köpa i bulk det som du med säkerhet vet att du kommer använda mycket av det närmsta året är ett bra sätt att spara pengar.
• 6. Bygg eget. Jag saknade en sängram i min studentlägenhet. Jag ville gärna ha en stor sängram men hade en begränsad budget för att köpa en. Så jag byggde en med hjälp av en kompis. Jag brukar nästan aldrig bygga saker. Men det är lättare än man tror och ofta billigare än att köpa. Dessutom blir du bättre på en färdighet du kommer ha nytta av resten av livet och förhoppningsvis blir själva byggandet en rolig erfarenhet och historia. Ett plus är också att du kan göra precis som du vill ha det. Våga också fråga i virkeshandeln om ditt projekt och om tips för att bygga det.
I inslaget berättar han bland annat om den sängram han snickrat ihop med en kompis, visar sitt kylskåp med billiga råvaror och de staplar med matlådor han preparerar för att få ner kostnaderna. I en låda under sängen förvarar han mängder med tandkrämstuber och andra varor han köpt i storpack.
– Jag har plockat upp mer och mer tips och tricks ju längre jag har studerat. Hittills har det gått bra att klara sig ekonomiskt tycker jag, men till våren är jag klar och det blir skönt, säger Jonas Garpenmalm.
Har du mer pengar kvar än dina studiekamrater när månaden är slut?
– Om allt går som jag vill, att jag har undanstoppade pengar, kan jag vara mer förberedd vid oförutsägbara situationer när det plötsligt dyker upp någon överraskningsutgift. Någon annan lever mer från månad till månad. Men skillnaden är knappast superdrastisk, man utgår ju från samma punkt som inte är stora summor.
– Vissa månader händer det att jag räknar lite fel och får anpassa mig efter det, som att äta ris och bönor sista veckan.
Har de stigande priserna gjort dig mer prismedveten?
– När jag gick i gymnasiet var det en annan tid, det kändes som pengarna räckte längre då. Nu har jag börjat kolla jämförelse- och kilopriser i matbutiken på ett sätt jag inte gjort innan för att pressa utgifterna så mycket som möjligt. Men det är ju en bra vana att ha sedan också!