Redan på höstmötet i fjol aviserade nuvarande ordförande Patrick Donner att 2024 var hans sista år som ordförande och att medlemmarna behövde tänka över vad de vill med föreningen.
– Det var sedan väldigt dålig uppslutning på vårmötet i år, bara ett 15-tal medlemmar kom, säger han.
Föreningen har haft närmare 250 medlemmar. Fortfarande har man cirka 200 betalande medlemmar, men det är dålig uppslutning på mötena.
– Medlemmarna är lojala på så vis att de betalar medlemsavgiften men jag gissar att folk vill undvika att bli invalda i styrelsen. På vårt senaste höstmöte var vi tvungna att minska ned antalet styrelsemedlemmar med två. Jag sade då att styrelsen antagligen får till uppgift att slutföra året och bokslutet och sedan kalla till vårmöte där man kanske upplöser föreningen.
Samma ansikten
Patrick Donner säger att det inte är någon vits att upprätthålla föreningen om den inte fyller något behov.
– Föreningen finns inte till för föreningens skull. Finns det inget intresse att driva föreningen vidare måste den avvecklas.
Ålands aktiespararförening
• En obunden intresseorganisation för fysiska personer, som är intresserade av aktiesparande.
• Föreningen bildades den 25 april 1991.
• Föreningen har över 250 medlemmar. Föreningens syfte är att driva och bevaka medlemmarnas allmänna och gemensamma intressen i frågor som berör aktiesparande och aktiehandel
• Föreningen drivs inte i vinstsyfte. Avsikten är att öka medlemmarnas kunskaper om aktiemarknaderna och därigenom indirekt få en bättre avkastning på sina aktieplaceringar.
• Man arrangerar regelbundet seminarier med inbjudna gästföreläsare; mäklare, placerings- och skatteexperter. Dessutom görs regelbundet studiebesök hos åländska företag.
Källa: Ålands aktiespararförening
Hur ser det ut med aktieintresset bland unga i dag?
– Det finns ett intresse tack vare bland annat techbolagen. Vi har fått in några yngre medlemmar, bland annat vår verksamhetsledare. Men överlag tror jag att unga i dag hämtar information på andra sätt än via föreningar och man umgås kanske inte heller i föreningar.
Han säger att det är samma ansikten som dyker upp till mötena.
– Nu måste man aktivt visa om man vill ha kvar föreningen.