Hälften av primärvårdens läkartjänster på Åland är obesatta.
- Vi har tvingats slopa läkarkontrollen av treåringar på barnrådgivningen liksom femmornas läkarundersökning i skolan, säger klinikchefen Birgitta Hermans.
VÅRD Det råder akut brist på allmänläkare inom den åländska primärvården. Av 15 tjänster, tolv i Mariehamn och tre i Godby, är bara hälften besatta.
Enligt primärvårdens klinikchef Birgitta Hermans beror läkarbristen på att det inte finns allmänläkare att tillgå.
- Det saknas ett par tusen allmänläkare på vårdcentralerna i Sverige. De som utbildar sig till läkare vill hellre bli till exempel neurologer, säger hon.
Bekymmersamt
Läkarbristen har lett till att treårskontrollen hos läkare på barnrådgivningarna har slopats liksom femmornas läkarundersökning i skolorna.
- Det är bekymmersamt. Om föräldrarna önskar det görs förstås läkarundersökningar ändå, säger klinikchefen.
Frågar om läkare
Barbro Sundback (s) uppmärksammar läkarbristen genom en så kallad enkel fråga i lagtignet. Hon slår larm om läkarsituationen på norra Åland och påpekar i sin fråga att bristen på läkare gör att hemsjukvården för de äldre och skolhälsovården för barn och unga inte kan skötas enligt läkarnas befolkningsansvar.
Hennes fråga till landskapsregeringen lyder:
Vad tänker landskapsregeringen göra för att få till stånd en fungerande läkartjänst inom hälsovården på norra Åland?
En av tre i Godby
Birgitta Hermans bekräftar att läget är jättetufft på norra Åland.
- Vi har en tjänst besatt av tre. Och den är bara på 80 procent.
Vad gör ni?
- En rekryteringsfirma letar folk och vi hyr in stafettläkare för två veckor åt gången. På så sätt försöker vi klara hösten.
Kerstin Österman