Finansministeriet har beslutat att ge ut en serie landskapsmynt med Finlands historiska landskap som motiv och ett av mynten ges ut för landskapet Åland. De två första landskapsmynten ges ut hösten 2010 och valören är 5 euro.
MYNT Landskapsmynten har valören 5 euro och mynten präglas i bimetall; diametern är drygt 27 millimeter. Myntets mittparti är av kopparnickel och ringen av Nordic Gold. De historiska landskapen är nio, Åland, Tavastland, Karelen, Lappland, Österbotten, Satakunda, Savolax, Nyland och Egentliga Finland.
Reversen med valörbeteckningen pryds av de historiska landskapens vapen medan aversen, framsidan, får motiv som symboliserar landskapen.
Designtävling
För den konstnärliga utformningen av aversen ordnades en designtävling för inbjudna konstnärer: skulptörerna Tapio Kettunen, Pertti Mäkinen, Reijo Paavilainen, Nora Tapper och Erja Tielinen. Det blev Nora Tapper som utgick som segrare ur designtävlingen
Tävlingsförslaget skulle anknyta till landskapens historia, och serien skulle bilda en enhetlig helhet. Nora tapper kallar sitt förslag "gammalt står sig" och juryn konstaterade att hennes förslag var en enhetlig, intressant och motivkretsen mångsidig. Ordförande för juryn var professor Yrjö Sotamaa från Konstindustriella högskolan.
Viktiga näringar
I ett pressmeddelande från finansministeriet förklarar Nora Tapper idén bakom sitt vinnande förslag.
- Trots den skenbara likheten har livet i de olika delarna av landet tett sig mycket olika. Vissa näringar var viktigare än andra, beroende på var man bodde. Ett exempel är snidandet av träkärl, som i Egentliga Finland nådde sådana höjder att man sålde dem också i utlandet. Därför får en kåsa från Rusko symbolisera Egentliga Finland. I Satakunda knypplade både sjömän, gummor och andra människor spetsar, så det föll sig naturligt att spetsknyppling skulle får representera landskapet, förklarar hon.
I september ges det första landskapsmyntet ut, och det är Egentliga Finlands. I november följer så myntet för Satakunda.
Ålandstidningen