Måste byta hela taket
Paret hade anlitat FB för att uppföra ett fritidshus. De berättar att bygget inte hade kommit så långt när de upptäckte att dimensionen på takbalkarna inte motsvarade ritningarna. Paret anlitade experter för att gå igenom hela bygget, och det visade sig att hela taket måste bytas. Utöver detta var avloppssystemet inte korrekt gjort – dessutom troligen sönderkört – och FB hade använt billigare material än överenskommet, det har paret nu fått riva bort.
Tom Henriksson presenterade förvisso en lösning för att förstärka taket men kommunens byggnadsinspektör godkände inte honom som konstruktör.
”Som tur var hade de inte hunnit så långt med bygget, men det blev extrakostnader och bygget är försenat. Vi bröt med dem direkt och nu har vi en ny byggare på plats. Vi har ändå klarat det bra, men visst har det varit sömnlösa nätter. Vi är jätteledsna och besvikna.”
Paret har anlitat en jurist och har anspråk mot konkursboet.
Badrum kunde inte användas
FB hade anlitats för att handikappanpassa ett badrum. Jobbet inleddes i februari 2020 och skulle ta fyra veckor. När intressebevakaren besökte badrummet konstaterade hon flera brister och anlitade en utomstående kontrollant eftersom hon upplevde att företaget inte tog sitt ansvar.
I mars gjordes en utomstående besiktning av badrummet och följande problem noterades: dörren till badrummet var för smal, tröskeln var i vägen, toalettstolen stod en bra bit in i dörröppningen, vilket gjorde det svårt att ta sig in med rullstol. Dessutom utgjorde fallet till en golvbrunn att rullstolen åker ner i svackan och det var svårt att ta sig upp. Utöver detta saknades avledning för avloppsvatten till tvättställ, ett rör hade monterats på väggen och dragits till duschplatsen där avloppsvattnet rann ut bredvid väggen och vidare till golvbrunnen. Bland annat.
Vid besiktningen, där även FB var närvarande, nåddes en överenskommelse om åtgärder. Arbetet skulle, enligt byggföretaget, inledas i maj. I slutet av maj, när en målare var på plats för att lägga om golvmattan, upptäcktes ett läckage i golvslingorna, vilket innebar att golvet måste pikas upp. Försäkringsbolaget kontaktades, men kom med svaret att det är en fråga mellan FB och vvs:aren.
I mitten av juni, fyra månader efter byggstart, tog intressebevakaren kontakt med kommunen (som bekostade renoveringen) i ren desperation eftersom hon inte hört något från byggföretaget. Toalettstolen hade då varit ur bruk sedan den 11 maj, då åtgärdsarbetena skulle inledas.
Intressebevakaren höll inne den sista fakturan, och till slut blev arbetet gjort.
”Han slutförde arbetet, även om det tog lång tid och stundtals var otrevligt. Han beklagade sig också över hur tokig renoveringen blev.”
Svängde huset åt fel håll
Paret hade anlitat FB för att uppföra ett hus. De kände Tom Henriksson, och arbetsledaren hade gott rykte. Men när samarbetet började var arbetsledaren inte kvar.
Redan i samband med bygglovet hittade paret felaktigheter på ritningarna, men fick inget gehör för detta och bestämde sig då för att bryta kontraktet efter att grunden var gjord. Men fastän paret hade märkt ut var plintarna skulle vara placerade företaget dem på fel ställen, och huset svängdes åt fel håll, säger de. Därtill noterade grannar att byggarna mest drack kaffe och tittade på sina telefoner. Tom Henriksson lovade dra bort ett par arbetsdagar på fakturan för detta, men så skedde inte, enligt paret.
Paret var ofta på bygget för att säkerställa att det fortskred – och att allt blev rätt. Men då bröt FB avtalet, säger de, eftersom FB ansåg att paret styrde arbetet för mycket. Då var det tre veckor kvar till leverans av huset.
Utöver detta beställde Tom Henriksson fel mått på alla fönster till huset. Dem vill han ha betalt för innan leverans, men paret vägrade.
Paret betalade för materialåtgång, men har inte betalt för arbete de tvingats göra om i efterhand. De krävs nu på cirka 10.000 euro av konkursboet.
”Vi hörde lite halvtaskiga rykten om företaget när vi anlitade dem, men vi har ett originellt hus och tänkte att de lär väl inte slarva bort det här eftersom det kommer att få mycket synlighet. Men det var just det de lyckades med. Jag försöker att inte tänka på det, man blir så förbannad.”
Råddes att avbryta
Efter en offertrunda valde familjen FB för sitt husbygge. Tom Henriksson gjorde ritningarna för bygglovet – som godkändes – men något avtal om uppförandet av huset skrev man aldrig. Och när bygglovet var godkänt avbröt familjen samarbetet.
”Det är ett stort beslut att dra tillbaka ett stort projekt, men vi råddes från olika håll att avbryta. Vi vet ett par som som byggt med dem och var nöjda, men det var övervägande negativa kommentarer. Han tog betalt för sina ritningar och de timmar han lagt ned på planering. Jag skulle inte säga att det var några ’hard feelings’. Vi valde sedan en annan byggfirma.”