Åland är det landskap i Finland som släpper ut näst mest växthusgaser per invånare, hela 11,3 ton per år.
Det framkommer i en studie där Finlands miljöcentral Syke för första gången tittat på hushållens konsumtionsroll i utsläppen på ett nytt sätt.
Kring två tredjedelar av Finlands totala utsläpp beräknas komma från konsumtion, och i den nya modellen har man ändrat fokus från tidigare kalkyler. I stället för att tillskriva utsläpp från produktionen av livsmedel eller varor till den ort där de tillverkas slås de ut över de platser dit de transporteras och var de konsumeras.
Enligt Sykes beräkningar står hushållen i en kommun för ungefär 83 procent av de totala utsläppen där. För det genomsnittliga hushållet utgör boende runt 25 procent av utsläppen, livsmedelskonsumtion 23 procent, transport 22 procent och övriga varor och tjänster 30 procent.
Studien har även tittat på kommunala upphandlingar och investeringar som till exempel byggnadsprojekt, som utgör de övriga 17 procenten.
Kommunalt ansvar behövs
Kajanaland, där en genomsnittlig invånare årligen står för utsläppet av 11,5 ton växthusgaser, toppar listan medan de lägsta konsumtionsutsläppen finns i Mellersta Finland och Birkaland.
Syke noterar att geografi- och klimatförhållanden har en tydlig påverkan. I större städer och urbana områden bidrar saker som flyg och matutkörning till högre utsläpp, medan en trend mot mer användande av kollektivtrafik och större konsumtion av växtbaserad kost minskar dem.
På landsbygden och i mer glesa kommuner är uppvärmning och ett större behov av egen bil faktorer som ökar på utsläppen.
Syke poängterar i samband med studien att ansvaret för att ändra sina konsumtionsvaror till en viss del ligger hos den enskilda konsumenten, och rekommenderar att minska på onödig konsumtion, skifta bort från transport och uppvärmning som använder fossilbränslen och äta mer växtbaserat.
Samtidigt ser man att det bredare arbetet måste ske i samverkan med kommunerna, som är de instanser som kan satsa på till exempel kollektivtjänster och förnyelsebar energi.
Under 2022 intervjuade Syke ett antal klimatexperter i de finska kommunerna som noterade att de största hindren mot ett omställningsarbete var svårigheter att styra invanda konsumtionsmönster, brist på politisk vilja och ett behov av tydligare information, direktiv, skyldigheter och anvisningar vid till exempel upphandlingar.