Rädda Lumparn skickade tidigare i somras en begäran om utlåtande för sina planer på sanering av Träsk i Finby, Sund. Man vill torrlägga den övergödda sjön och hålla området torrt i två år under tiden slammet på botten torkar och bildar en hård skorpa. Det komprimerade sedimentet ska hindra näringsrikt sediment att blandas med vatten då sjön åter fylls.
LR meddelar att man i nuläget med den information som finns inte kan ge synpunkter på åtgärden eller dess eventuella konsekvenser, man vill att en analys tas fram som bland annat visar påverkan på sjön, de vattensystem som rinner i anslutning samt djur och växtlighet. Man skriver att man dock kan vara behjälplig som diskussionsstöd om föreningen vill arbeta vidare med åtgärden på egen hand.
Rauli Lehtinen från Rädda Lumparn är besviken över LR:s besked.
– Man får lite känslan av att man ska vänta, men personligen tycker jag det är onödigt.
Han säger att man har goda kunskaper om vad en tömning av Träsk innebär, hur man kan reglera – och i värsta fall avbryta – flödet.
– Jag tycker inte våra planer ska ändras, vi vill tömma nästa år. Men frågan ska upp i styrelsen först.
Om det här nu inte blir ett landskapsprojekt, hur ska ni finansiera saneringen?
– Det är helt vår egen plan och vår egen ekonomi. Vi har inga pengar för det, men vi ska söka stöd från Paf och fonder och försöka få finansiering den vägen.
Andra alternativ
Rauli Lehtinen säger att han pratat med landskapet som meddelat att de har sin budget bunden till andra planer och att föreningen inte har pengar att vänta därifrån.
– Vi fick kalla handen.
Det finns flera motsvarande projekt som genomförts i Finland och Sverige.
– Här skulle det bli ett unikt pilotprojekt där vi satsar mycket på dokumentering så man kan använda vårt arbete på andra platser.
Föreningen har tittat på andra alternativ för att förbättra vattenkvaliteten, som muddring och olika sätt att binda fosfor, men alla är dyra och innebär risker, säger Rauli Lehtinen.
– Det här är absolut den rätta vägen för Träsk och en ganska billig metod som är enkel att reglera. Jag tycker LR är överdrivet försiktig, vi har vetat i tiotals år att sjön är död och ändå händer inget.
Under sommaren har Rädda Lumparn tagit nya vattenprover som visar att sjön inte är mycket renare än tidigare, trots att utsläppskällor sanerats under åren.
Finns en kostnadskalkyl för saneringen?
– Nej, vi tar en sak i taget. Men i höst ska en entreprenör se på platsen och ge en kalkyl.