På Åland görs fler aborter per kvinna än i övriga landet. Det visar de senaste årens statistikuppgifter.
-En förklaring kan vara kulturell, att man har en annan syn på sexualiteten, säger Mika Gissler, utvecklingschef på forskningscentralen Stakes.
SJUKVÅRD Förra året genomfördes 73 aborter på Åland. Det innebär 11,9 aborter per 1.000 kvinnor och är högre än rikssnittet och högre än snitten i andra regioner.
-Åland toppar statistiken även om man går fler år tillbaka, berättar Mika Gissler på Stakes.
Han säger att mellan enskilda år kan placeringen variera i förhållande till andra regioner. Trots det är den långa trenden tydlig, vilket tyder på att det är en faktisk skillnad mellan Åland och Finland i stort.
Vad beror det på?
-Det skulle vara intressant att veta. Men vår hypotes är att det beror på kulturella skillnader. I Sverige genomförs till exempel dubbelt så många aborter per 1.000 kvinnor än i Finland. Vi tror att Ålands närhet till Sverige spelar in, men även på Åland görs betydligt färre aborter än i Sverige.
Färre aborter i bibelbältet
Att det verkligen handlar om kulturella skillnader är inte fastslaget. Men ytterligare en sak som tyder på det är enligt Mika Gissler att det område som är närmast Åland i statistiken är Helsingfors.
-Överlag kan man säga att ju större staden är desto högre är sannolikheten att man har en friare syn på sexualitet. Ett annat tecken är att antalet samboende par är vanligare på Åland än i övriga landet. Alltså par som lever ihop utan att vara gifta.
Ett annat område som ligger högt i statistiken är Finnmark i Lappland. Där har de höga abortsiffrorna länge förklarats med att attityderna till sex är annorlunda.
I områden som Österbotten där abortmotståndet är starkt inom kyrkan utförs betydligt färre aborter.
Eftersom en kvinna ansöker om att få göra abort via sin lokala hälsocentral har man också kunnat se att det har funnits orter där oproportionerligt många kvinnor nekas abort.
-I normala fall godkänns 99,9 procent av ansökningarna, men i några småkommuner har attityden varit strikt och kvinnorna har fått nej. Efter att vi upptäckte det har de fått kritik och ändrat sitt beteende.
Information till unga
Borde det utredas närmare varför Åland skiljer sig från övriga Finland?
-Det finns säkert anledning att fundera på det. Kanske kan till exempel sexualrådgivningen bli bättre. Ännu mer intressant skulle vara att veta varför Sverige avviker så markant från Finland. Sexualundervisningen är densamma och även den rådgivning som finns.
Sett genom åren, finns det åtgärder som samhället kan ta till för att minska antalet aborter?
-Ja, särskilt satsningar på uppsökande sexualrådgivning till unga har visat sig effektiva. I Rovaniemi som hade flest tonårsaborter förr har man åstadkommit en tydlig minskning genom en informationskampanj. De har satsat på hälsovårdare som kan ge råd på plats på skolorna.
-Men i gruppen över 20 år har jag svårt att tänka mig en särskild åtgärd. Det handlar om mogna, vuxna kvinnor som är kapabla att fatta egna beslut.
Tone Nordling