För ett halvt år sedan tecknade LR och Heart Aerospace Ab ett samförståndsavtal om utveckling av elflyg. I går beslöt regeringen att ingå ett partnerskapsavtal i frågan.
– Det handlar om att vi deltar i möten och ökar samarbetet kring utveckling och kommersialisering. Flera stora flygbolag och flygplanstillverkare ingår i det här. Heart ligger längst fram i världen i elflygsutvecklingen och vi är den första regeringen som går med, förklarar Fredrik Karlström.
Målet är att det första elflygrutten ska gå mellan Stockholm och Mariehamn 2028.
– Det är lite symboliskt eftersom det då är 100 år sedan den kommersiella flygtrafiken inleddes. Det är ett optimalt upplägg, med en internationell rutt över havet som fyller en viktig funktion och en kort sträcka. Landskapet tror starkt på det här och det finns en positiv syn i hela det politiska fältet.
Säkerhetsmarginal avgörande
Enligt landskapets budget för år 2023 ska landskapsregeringen arbeta för en långsiktig, förutsägbar och kontinuerlig flygtrafik till och från Åland som även bidrar till klimatomställningen.
Bild
Heart Aerospace utvecklar ES-30, ett eldrivet passagerarflygplan för 30 passagerare avsett för regionaltrafik. Det ska ha hybriddrift, med omkring 200 kilometers räckvidd med el och ytterligare 200 kilometer med flygbensindrivna elgeneratorer. Med reducerat passagerarantal kan räckvidden ökas till 800 kilometer.
Företagets planer innebär planerade provflygningar från 2026 och första leveranser 2028. Det finns föravtal om leveranser av över hundra elflyg.
– Som gammal pilot vet man att det alltid måste finnas bränsle att ta sig till ett reservflygfält. Tack vare generatorn klarar Heart det kravet. Strömmen tar inte slut. Den faktorn gjorde att jag trodde på idén från första början, säger Fredrik Karlström.
Söker pengar för infra
Näringsministern beslöt i går även att godkänna att LR deltar i en ansökan till EU:s innovationsfond om finansiering för att utveckla grundinfrastruktur på flygplatser. Bland deltagarna i projektet som kallas Bifrost finns Heart Aerospace och Arlanda.
– Den dagen elflyget kommer ska det fungera på marken också. Det ska finnas elström, snabbladdningsmöjligheter och en plan för hur batterierna ska kunna användas sekundärt när de tjänat ut i flygplanen, säger Fredrik Karlström.
Ansökningstiden går ut den 19 september.
– Sedan hoppas vi på att beslut ganska snart.