Om den skattefria försäljningen på färjerutterna via Åland skulle försvinna skulle landskapet utan tvekan bli den stora förloraren.
Vinnare blir hamnar som Nynäshamn, visar en utredning som Åsub har gjort.
STATISTIK Vilka konsekvenser skulle det få om den skattefria ombordförsäljningen försvinner? Vad skulle bli kvar av dagens kryssnings- och färjetrafik? Vilka rutter skulle tas i bruk i stället? Hur skulle hamnarna påverkas?
Det har Ålands statistik- och utredningsbyrå tittat på när de undersökt hur trafiken på Östersjön påverkas av taxfreen.
-Det finns inga planer på att ta bort taxfreen. Det här forskningsprojektet beror inte på att EU är inne för att ta bort den, säger Bjarne Lindström, direktör på Åsub.
Rapporten är ett beställningsarbete från projektet Transbaltic inom EU:s Östersjöprogram 2007-2013. Målet med projektet är att bidra till nya lösningar som förstärker och förbättrar transportflödena i Östersjöregionen.
-Man ska titta på hur EU ska prioritera och var flaskhalsarna finns. Det har tagits fram sex sju liknande rapporter som ska bilda underlag till EU:s aktionsplan.
Åland förloraren
Rapporten visar att trafiken via Åland är en viktig länk i trafiken främst mellan Finland och Sverige, men också mot Baltikum. Den utgör också en länk mot den europeiska kontinenten.
-Vi har kombinerat statistik och befintliga data om transportsystem, både i ton och pengar, i hela regionen med djupintervjuer med nyckelpersoner, säger Lindström om hur man kommit fram till det.
Nyckelpersonerna är allt från sådana som är direkt ansvariga för taxfreetrafiken, som Viking Lines vd Mikael Backman, till hamnrepresentanter och logistikfirmor.
Från det har man gjort analyser och tittat på vem som eventuellt skulle vinna på att taxfreeförsäljningen försvann och vem som skulle bli förlorare.
-För Åland är taxfreen av kritiskt stor betydelse och också för de närmaste regionerna.
Åland skulle vara den stora förloraren. Dels sett ur trafiksynpunkt - trafiken till ön skulle minska kraftigt - dels ur ekonomisk synpunkt. BNP per capita, den ekonomiska tillväxten, befolkningsutvecklingen, sysselsättningen och hushållens samlade inkomster skulle alla påverkas, skriver man i rapporten.
-Åland skulle bli helt utanför och den riktigt stora förloraren.
Ersättas av subvention
Ser man till vinnarna tror Åsub att rederier och logistikföretag som är specialiserade på godstransporter kan tjäna på det. Man tror också att sådana färjerutter där man fortfarande kan sälja taxfree (till St Petersburg till exempel) eller där man trots allt kan hålla nere priset på tobaksprodukter och alkohol. Hamnar som är specialiserade på fraktfartyg, till exempel Hangö och Nynäshamn, kan också bli vinnare.
Men sannolikheten för att taxfreen skulle försvinna är inte särskilt stor trots allt, säger Bjarne Lindström. I så fall skulle det nämligen behövas någon form av subvention för att få trafiken till Åland att existera.
-Och knappast finns det politisk vilja eller möjlighet att skapa någon alternativ subvention. I så fall skulle ju staten eller landskapsregeringen behöva gå in med pengar och det tror jag inte är möjligt.
Rapporten ska presenteras på en stor konferens i Helsingfors den 26 januari.
Matilda Andersson