Ålänningarna ges möjlighet att ha åsikter om var Sveriges slutförvaring av ska kärnavfall finnas. Förslagen är Forsmark på andra sidan Ålands hav eller söderut i Oskarshamn.
Ålands natur och miljö ska ta upp frågan på sitt nästa styrelsemöte.
KÄRNKRAFT I Sverige utforskas det var slutförvaret av kärnkraftverkens slutavfall ska förvaras. Två platser finns på förslag: Forsmark och öarna Simpevarp och Laxemar i Oskarshamns kommun. Båda områden ligger i närheten av kärnkraftverk.
Kärnkraftverket i Forsmark ligger vid kusten mitt mellan Gävle och Norrtälje. Närheten till Åland gör att ålänningarna får möjlighet att säga sitt om förslaget. En fullständig rapport med MKB finns på landskapets registratorskontor. Det finns tid fram till den 28 maj att skicka skriftliga utlåtanden till miljöministeriet i Helsingfors.
12.000 ton kärnavfall
Slutförvaring av kärnavfall är något som alla länder med kärnkraftverk förr eller senare behöver. Det använda kärnbränslet förvaras på 500 meters djup. Om slutförvaringen byggs i Forsmark så ska avfallet först svalna på en mellanstation i Oskarshamn innan det transporteras med fartyget m/s Sigyn längs med kusten till Forsmark.
I Sverige räknar man med att få 12.000 ton uttjänt uran från samtliga reaktorer, vilket ger 6.000 kapslar.
Enligt planeringen ska byggstarten vara 2012 och en provdrift ska göras 2020. Slutförvaringen beräknas vara klar 2070, vilket innebär att deponin har återfyllts och att marken är återställd. Då är även inkapslingsanläggningen riven.
I MKB:n konstateras det att det inte finns någon utsläppsrisk av radioaktiv strålning under transporten och deponeringsprocessen.
Ska ta upp frågan
Ålands natur och miljö har engagerat sig i kärnkraftsfrågan, föreningen ser inte kärnkraft som en hållbar energikälla.
-Vi har skickat en skrivelse till Finlands natur och miljö till deras årsmöte. I Finland är det rätt känsligt att engagera sig mot kärnkraft, säger vice ordförande Dan Jansén.
I Sverige har nedläggningar av kärnkraftverk varit aktuellt, medan Finland däremot satsar på byggandet av nya kärnkraftverk.
Kommer ni att ta ställning till eventuellt slutförvar i Forsmark?
- Jag kände inte till det, men på torsdag har vi styrelsemöte och då kommer vi att diskutera kärnkraftsfrågan. Då tar vi upp det här också, säger Dan Jansén.
- Åland borde sluta köpa svensk el som kommer från kärnkraft. Då kunde man även säga att man inte vill ha något slutförvar i närheten, tillägger han.
Vad säger du om slutsatsen att det inte finns någon strålningsrisk?
-Det är orealistiskt, strålningsrisken finns kvar under mycket lång tid. Förr eller senare blir det ett problem. 50-60 år är en för kort period att beräkna på.
Ålandstidningen