Konrad H. Arz von Straussenburg är Tysklands ambassadör i Finland, han har sitt högsäte i Helsingfors och i dagarna besökte han Åland.
Han beskriver de diplomatiska förbindelserna mellan Tyskland och Åland som ”alldeles utmärkta”.
– Både Åland och Tyskland har väldigt liknande angreppssätt gällande lagstiftning och värdegrunder. Vi är likasinnade rent politiskt och i Tyskland vänder man gärna blicken mot Finland för att hitta lösningar gällande den digitala övergången, där Finland går i bräschen.
De nordiska länderna, och Åland specifikt, har genom åren lockat till sig stora skaror tyska turister. Vad tror du att det är som gör Åland så intressant för tyskar?
– I Tyskland finns det något av en romantisk kliché om Åland som innefattar segling och ett fridfullt Östersjöområde. Ni har också den vackra naturen och något som jag skulle beskriva som ett avslappnat lynne. Tillsammans lockar de faktorerna både tyska turister och människor som söker nya utmaningar i arbetslivet.
Konrad H. Arz von Straussenburg menar också att man under pandemin i Tyskland har fått upp ögonen för hur bra man har hanterat dess utmaningar i Finland.
– Och det gäller kanske särskilt på Åland. Människor insjuknade förvisso även här, men i en väldigt låg utsträckning i jämförelse med i många andra länder. Det uppmärksammandes stort i Tyskland.
Gemensamt miljömål att sikta på
Ambassadören glider in på miljö, klimat och hur man hanterar dessa saker i olika regioner. Östersjökonferensen som i år hölls i ett digitalt format kom fram till att man måste samarbeta över landsgränserna för att reducera näringsutsläpp i Östersjön.
Vad gör Tyskland för det arbetet och vad kan ni, enligt din syn på saken, göra bättre?
– Jag tror att vi alla kan göra mer steg för steg. Det som gläder mig är att det finns en konsensus och ett mål som vi alla kan ta sikte på tillsammans. Men vi måste också göra det ekonomiskt gångbart att producera varor och tjänster, det är en viktig aspekt för att övertala alla att stiga ombord på samma båt.
Han tar också upp ReGeneration 2030-mötet härom dagen.
– Jag noterade att man linjerade sig med FN:s miljömålsättningar, och jag tror att den typen av ställningstaganden är en mycket viktig plattform att jobba med.
Enligt honom handlar det till stor del om att övertyga länder som har halkat efter i klimatarbetet.
– Vi måste förbättra hållbarheten i våra levnadssätt och vi måste förminska vårt koldioxidavtryck. Jag är faktiskt ganska övertygad om att den stora allmänheten redan gör det här arbetet och är beredda att betala lite mer för sådant som gynnar miljön och klimatet, säger han.
Imponerande utveckling
Ambassadören återvänder för sitt tredje besök på Åland när självstyrelsens 100-årsjubileum ska firas. Det första besöket ägde rum för 17 år sedan.
– Ja, så är det. Jag var här i samband med att Finland var ordförandeland för Östersjökonferensen år 2004. Nu när jag återvände imponerades jag stort av den enorma utvecklingen här sedan dess.
Tidigare under dagen har ambassadören hunnit med en visning i lagtinget och en träff med talman Bert Häggblom (Ob).
– Bland annat fick jag en inblick i hur ert parlament fungerar och vilka områden Åland har självbestämmanderätt över. En mycket intressant och lärorik dag, säger han.