Ålands grönsakslager satsar stort på framtiden. De bygger ut sina lokaler i Gölby med 1.800 kvadratmeter och byter namn till Ålands trädgårdshall.
-Vår investering kommer att ge effekter på det åländska samhället i 20, 30 år framöver, säger vd Tord Sarling.
FRUKT OCH GRÖNSAKER I förra veckan lossade det.
Ålands grönsakslager har förhandlat med landskapsregeringen om ökat stöd i över två år.
-Inom EU har investeringsstödet legat på 40 procent inom frukt - och grönsaksodlingen. Medan vi på Åland bara har haft 15 procent. Nu har vi äntligen fått upp stödet till samma nivå som i resten av EU. Därför kan vi nu göra den här satsningen, säger Tord Sarling, som i går morse presenterade Ålands grönsakslagers utbyggnad och namnändring.
Fler robotar
För närvarande har Ålands grönsakslager sin verksamhet på två ställen. En byggnad i Dalkarby och en annan i Gölby. Men nu säljer man byggnaden i Dalkarby och flyttar all verksamhet till Gölby, där lokalerna byggs ut med hela 1.800 kvadratmeter. Totalt blir den nya byggnaden 2.400 kvadratmeter stor.
-Det här ger oss helt andra möjligheter. Vi sparar pengar genom att ha all personal på samma ställe. Vid oväntade beställningar är inte personalen splittrad. Dessutom får vi större utrymme för att införa större automatisering med robotar. I dag sker mycket av den tunga förpackningen för hand.
Åland form
Styrelsen har föreslagit att namnet på andelsbolaget ska ändras till Åland trädgårdshall.
-Vi vill ha tillbaka vårt gamla namn Ålands trädgårdhall eftersom odlare och leverantörer fortfarande känner till det namnet. Det är loggan ÅTH som har använts, säger Risto Henriksson, försäljningschef.
ÅTH Ab bildades 1975 och har inte haft verksamhet på tio år. Under våren har därför Ålands grönsakslager köpt in loggan och firman.
-Vi vill även satsa på förbättrad marknadsföring och förnyad logga. Därför har vi gått med i Åland Form, säger Tord Sarling.
-Men vi kommer att fortsätta vara ett andelsbolag. Det finns nämligen stödsystem inom EU som gynnar andelslag, tillägger han.
Under 2009
Totalt kommer nyinvesteringen att kosta tre miljoner euro. Av det fyrtioprocentiga investeringsstödet kommer 530.000 euro från EU, resten från landskapsregeringens budget.
- Vi har haft byggnaden i Dalkarby värderad och beräknar att få in bra med pengar i försäljningen. Vi har i grunden en god ekonomi så lönebördan torde därför inte bli så stor, säger Tord Sarling.
Nu begär Ålands grönsakslager anbud från olika byggfirmor. Utbyggnaden i Gölby förväntas vara klar under 2009.
Ålands konkurrensfördelar
Ålands grönsakslagers försäljning under oktober 2007 låg på 1.406 ton frukt och grönsaker med ett värde på 1,5 miljoner euro.
Försäljningschef Risto Henriksson har jobbat 21 år inom ÅTH. På mitten av 1980-talet låg vinsten på 200 mark.
-Konsumtionen av frukt och grönsaker ökar hela tiden. Men varför det går mycket bättre för oss i dag beror främst på omstruktureringar inom branschen och stödet från EU, säger han.
-Förut fanns det 15 lokalkontor i hela Finland som skötte upphandlingen av frukt och grönsaker till affärerna. Men nu finns det endast ett i Helsingfors. Logistiken har förändrats. Upphandlarna orkar inte ringa runt till många olika odlare utan handlar hellre med ett större bolag som kan erbjuda fler produkter.
Risto Sarling ser att Åland har flera konkurrensfördelar.
-Vi har redan ett gemensamt bolag och har samarbetat under en lång tid. Istället för 100 odlares olika syn på vad en bra lök är, har vi en. Dessutom sparar vi pengar genom att sköta förpackning och andra praktiska saker gemensamt.
Mindre fast större
Tord Sarling ser främst EU-stödet som en viktig orsak till den positiva utvecklingen.
I Finland i dag finns fyra andelsbolag inom frukt-och grönsaksbranschen som är godkända av EU som producentorganisationer. Ålands grönsakslager är ett av dem. Detta innebär att det får 200.000 euro per år i EU-bidrag. Pengarna går till miljöarbete, kvalitetsarbete och nyinvesteringar i maskiner och produktion.
-EU anser att frukt och grönsaker är bra för folkhälsan och stöder därför produktionen. De vill även se till att nya produkter tas fram och har därför gett oss ytterligare ett stöd på 125.000 euro för att tillsammans med äppelodlarna ta fram och planera nya äppelsorter, säger Tord Sarling.
Är odlarna med på noterna?
-Ja, i dag har vi ett sextiotal äppelodlare på Åland och vi hoppas naturligtvis att vår satsning ska locka ännu fler in i branschen. Den generella utvecklingen är att det blir färre odlare, men större. Redan i dag producerar 20 procent av antalet odlare 80 procent av hela produktionen. De som händer med de mindre är att de arrenderar ut sin mark till de större eller lägger ner sin verksamhet.
Liz Lindvall