Ålands Natur och miljö vill att lagtinget motsätter sig planerna på slutförvar av radioaktivt avfall vid Östersjöns kuster.
- Utsläppen av radioaktivitet är mycket större än man tror, säger Dan Jansén.
MILJÖ Företrädare för Ålands Natur och miljö och dess nygrundade kärnkraftgrupp uppvaktade i går talman Roger Nordlund (c) och överlämnade till honom en skrivelse undertecknad av Natur och miljö och av deltagarna på det informationsmöte om kärnkraften och Östersjön som hölls nyligen.
I skrivelsen påpekas att Östersjön redan är världens mest radioaktiva hav. Rutinmässiga utsläpp av radioaktiva partiklar sker dagligen från tjugotalet kärnkraftsinstallationer runt Östersjön, inklusive mellanförvaret SFR vid Forsmark i Sverige.
Ett eventuellt slutförvar vid Östersjön skulle förvärra situationen i ett redan alltför radioaktivt innanhav och ha mycket negativa effekter på Åland, dess invånare och den marina miljön i stort, står det i skrivelsen.
Höga skorstenar
- Utsläppen av radioaktivitet är mycket större än man tror, säger Natur och miljös vice ordförande Dan Jansén.
- Varför har man så höga skorstenar? Dessutom släpper man ut varmt vatten som stör den biologiska mångfalden, påpekar Sture Mattsson i kärnkraftsgruppen.
Bequerel i fisk
Den ökande radioaktiviteten syns bland annat i fisk. Gränsvärdet i Sverige för när fisken blir otjänlig gick tidigare vid 100 bequerel per kilo fisk. Nu har gränsen höjts till 300 bequerel. I abborre utanför Forsmark har man uppmätt upp till 290 bequerel per kilo.
- Så snart måste man höja gränsen igen, säger Dan Jansén.
Den mest akuta frågan just nu är den planerade slutförvaringen av uttjänt kärnbränsle i berggrunden både vid Olkiluoto och Forsmark.
- Miljökonsekvensbedömningar är på gång på båda platser och vi vill att Åland starkt ska motsätta sig detta, säger Sture Mattsson.
Åland inte hörts
Anna-Linnea Rundberg i kärnkraftsgruppen påpekar att Åland inte hörts när den fjärde kärnreaktorn i Olkiluoto nu planeras. Eftersom Åland har vattengräns mot Olkiluoto borde också Åland höras, anser hon.
I uppropet till talmannen hoppas undertecknarna att lagtinget motsätter sig planerna på slutförvar vid Östersjöns kuster, aktivt förespråkar att inlandsalternativ för slutförvaring utreds, motsätter sig alla nya planer på kärnkraft runt Östersjön och motsätter sig all uranbrytning kring Östersjön.
Talmannen lovade i går att föra ärendet vidare till landskapsregeringen eftersom lagtinget har få möjligheter att själv agera.
33 namn finns på den skrivelse som i går lämnades till talmannen. Flera namnlistor är ute och Dan Jansén räknar med att kunna presentera flera namn.
Kerstin Österman